JAGODINA-Ambasadorka Bolivarske Republike Venecuele dr Dija Nader de El –Andari posetila je Fakultet pedagoških nauka u Jagodini i održala predavanje ,,Vencuela danas”. Nastupila je grupa muzičkih talenata iz Jagodine i Paraćina, koji sviraju u okviru grupe El sistema. ambasadorka 1
-Razmena znanja i iskustava je veoma dragocena za Srbiju i Venecuelu. Počastvovani smo gostovanjem ambasadorke našem fakultetu. Nas spaja Dragana Peno, naša studentkinja koja je rođena u Venecueli. Ona je veoma aktivna u plesnoj grupi ambasade te države, kao i Salsa timu fakulteta kazala je dekanka tog fakulteta Violeta Jovanović.
Zatim su priređeni plesni nastupi Salsa tima tog fakulteta i grupe “Venecuela” koja je izvela folklorne plesove karipske regije Venecuele.
-Sticajem okolnosti studiram u Jagodini već dve godine, inače sam iz Beograda, i jako mi se dopalo. Rođena sam u Venecueli, majka mi Venecuelanka, a tata Srbin. Tamo sam odrasla i kasnije došla u Srbiji. Uspeli smo da formiramo Salsa tim na fakultetu, jer se bavim plesom. Spojili smo dve kulture, kazala je Dragana Peno. ambasadorka 2
U amfiteatru fakulteta prikazan je venecuelanski film o životu i delu Simona Bolivara Oslobodioca ,,Bolivar- čovek teškoća”.
-Članica naše plesne grupe pri ambasadi studira na ovom fakultetu, što nas je povezalo. Venecuela predstavlja mešavinu naroda iz Evrope, Afrike i Azije, kao i starosedelačkog stanovništva,kazala je ambasadorka.
Prikazan je film o turističkim lepotama Venecuele i dogovoreno da saradnja ambasade Venecuele i fakulteta bude nastavljena i drugim aktivnostima.