SVILAJNAC-Najstariju svilajnačku kulturnu manifestaciju ,,Sinđelićevi dani” večeras su u rodnom selu Stevana Sinđelića u Grabovcu otvorili vojni orkestar “Stanislav Binički” i solisti Merima Njegomir,Vesna Dimić i Biljana Petković. Manifestaciju je zvanično proglasio otvorenom predsednik te opštine Predrag Milanović.predrag milanovic-svilajnac-g.j.
-Dragi prijatelji velika mi je čast da u Grabovcu otvorim ,,Sinđelićeve dane”. Pozivam građene iz Sviljanca, Resave i Pomoravlja da prate manifestaciju narednih dana. Centar za kulturu svake godine sprema sve bolji program i na tome im zahvaljuje, rekao je on. sindjelicevi dani 2-svilajnac-g.j.
Za danas je predviđen, u organizaciji Udružanja ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka i poštovalaca “Stevan Sinđelić”, odlazak za Niš radi obeležavanja Boja na Čegru, dok će u selu Vojska monodramu „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“, po tekstu Milovana Vitezovića, glumiti Aleksandar Dunić, a u Centru za kulturu predviđen je koncert „Music Around the World” “Miško Plavi trio”- Miško Plavi,Vasil Hadžimanov i Srđan Dunkić.sindjelicevi dani 3-svilajnac-g.j. Za sredu je najavljen Gala koncert Konstantina Kostjukova i solista Baleta Narodnog pozorišta, četvrtak Beogradsko dramsko pozorište po tekstu Željka Hubača predstava “Berlinski zid” u režiji Milana Neškovića, uloge tumače Atanasije Uzunović, Jovo Maksić, Nemanja Oliverić, Paulina Manov, Andrej Šepetkovski, Ljubinka Klarić.sindjelicevi dani-svilajnac-g.j. U petak je otvaranje izložbe modnog dizajna “Exploring Inspirations / u potrazi za inspiracijom”, kao i predstava ,,Voz” po tekstu Kormak Makartija i režiji Voje Brajovića, igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović. U subotu na Trgu Mare Resavkinje u 12 časova je Koncert iznenađenja, a u 20 časova na Trgu Stevana Sinđelića Koncert folklore uz učešće Gradskog ansambla narodnih igara i pesama Centra za kulturu Požarevac i Kulturno-umetničkog društva “Sinđelić” Svilajnac. sindjelicevi dani 1-svilajnac-g.j.Poslednje večeri manifestacije najavljene su predstave Omladinskog amaterskog pozorišta “MMaska” ,,Povratak u Oz”, kao i Kabare Gorana Sultanovića ,,Ja pevam svoj bluz” uz muzičku pratnju Dušana Bezuhe i Branislava Zarina. Mafestacija se održava svake godine krajem maja u čast resavskom vojvodi Stevanu Sinđeliću, junački stradalom u borbi protiv Turaka na Čegru 1809. godine. Tradicionalno traje sedam dana i obuhvata sve oblike kulturnog i umetničkog stvaralaštva. Pokrovitelj manifestacije je opština Svilajnac, a organizator Centar za kulturu Svilajnac. Program je besplatan za sve posetioce manifestacije.

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.