JAGODINA-Posle masovnog izjašnjava zaposlenih Fabrika kablova za uzimanje otpremnina, procene su od 75 do 90 odsto radnika, generalni direktor Ratko Vučurović potvrdio je da je ,,nadležnio ministarstvo dalo uveravanja da do avgusta biti omogućen još jedan socijalni program“ i pozvao zaposlene da ,,probaju još dva meseca“ i da tada odluče o opciji da li ostaju u preduzeću ili odlaze uz otpreminu.
-Uvažili smo strahove radnika i njihove dileme oko UPPR i omogućili im još jedan krug socijalnog programa krajem jula ili početkom avgusta. Tako da mogu da povuku zahtev za socijalni programa i da još dva meseca provedu u Fabrici kablova u uslovima UPPR i uvere se da li funkcioniše, te da se naknadno opredele da li žele da ostanu ili prihvate otpremnine pod istim uslovima. Za takvu mogućnost dobili smo uverenje nadležnog ministarstva, jedini uslov je da tekući socijalni program završimo do polovine jula i da odmah krenemo sa novim socijalnim programom. U prvoj polovini septembra Privredni sud odlučivaće o UPPR u Fabrici kablova, rekao je Vučurović.
Zaštita računa Fabrike kablova za potraživanja iz prošlosti prestala je 30 maja, ali kroz UPPR omogućen je normalan nastavak poslovanja.
-Reč je dogovoru između preduzeća i poverioca, koji potvrđuje Privredni sud u Kragujevcu. Poslujemo bez dugova i subvencija države. UPPR je rezultat dogovora Vlade Srbije i preduzeća, odnosno omogućavanje proizvodnje i nastavka poslovanja. To konverzuja potraživanja u akcije, odnosno u slučaju Fabrike kablova svi poverioci svoja potraživanja konvertuju u akcije, tako da država postaje većinski vlasnik. Bićemo rasterećini dugova, što nam omogućuje uzimanje kredita, garancija banaka i osiguranja, odnosno ispunjavaćemo uslove tendera, navodi Vučurović.
Fabrika kablova izvozi 80 odsto proizvodnje i redovno izmiruje sve obaveze.
– Cilj UPPR je da preduzeće posluje pozitivno i postane atraktivno za budećeg kupca, koji će izvršiti privatizaciju. Apsolutno verujem u uspeh UPPR. Program je radila ovlašćena konsultantska kuća, a saglasnost je dala Vlada Srbije. Takvu priliku dobila su samo preduzeća koja imaju potencijal. Startujemo bez dugova, menjamo vlasnika, možemo da uzimamo finansijske usluge. Nemamo poverioce, moćićemo da povećamo proizvodnju, nema viška radnika, objašnjava Vučurović.
On kaže da se za socijalni program izjasnilo se oko 800 radnika, dok je 300 za UPPR, te da je princip dobrovoljnosti apsolutan, ali i da se uporedo se vrši sistematizacija radnih mesta, kao da će ljudi sa neproizvodnih radnih mesta biće vraćeni u proizvodnju i moraće da se prekvalifikuju. UPPR je urađen na pet godina i da postoje uslovi za dobro poslovanje.