JAGODINA-Sudija Višeg suda u Jagodini Lepomir Milosavljević na današnjem nastavku suđenja majoru Vinku Žnidaršiču, zbog pogibije dva i ranjavanja više kadeta Vojske Srbije na poligonu Pasuljanske livade 2012 godine, na pitanje tužilaštva da li će bivši ministar Dragan Šutanovac biti pozvan da svedočiti, odgovorio da će on biti pozvan na poslednje ročište glavnog pretresa ,,kao ,,završni kamen“ u ovom procesu“. On je predhodno ponovo poslao pozive visokim oficirima Vojske Srbije, koji nisu primili pozive za suđenje, i dao nalog da ih policija pronađe i uruči pozive.major vinko znidarsic-jagodina-g.j. Na današnjem ročištu više oficira i svedoka nisu se pojavili, a saslušani su zaposleni u VS Milan Milošević iz Beograda i Jugoslav Stojanović iz Jagodine, koji su potvrdili svoje izjave iz istrage. Milošević je dodatno pojasnio da je prostor gde su kadeti vežbali kritičnog dana, redovno korišćen za popravku kamiona i mehanizacije. Stojanović je objasnio da su prilikom tromesečne pretrage terena ,,na mestima gde nije bilo bojevog gađanja pronađena vežbovna sredstva“, te da je najbliža udaljenost pronađenog ubojnog sredstva bila na kilometar od mesta eksplozije.

Tomislav Milojević
Tomislav Milojević

-Ukoliko svedoci kažu pravu istinu sudije će doneti konačnu odluku po pravdi. Po izjavi sudije ne znaju se adrese oficira, nemoguće je da profesionalno angažovanim u VS poziv ne može biti uručen. Mislim da je to neozbiljno, porodice trpe, ponašaju se kao da je vašar. Očekivao izveštaj vojne komisije i generala Bojana Zrnića, ali on nije pozvan na današnje ročište, rekao je Tomislav Milojević, otav pokojnig Filipa.
Na Poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije18. juna 2012. godine u toku priprema za vežbu “Diplomac 2012”, od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli, a jedan od njih, navodno šutnuo i izazvao eksploziju, poginulo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.