PARAĆIN-Profesor i arheolog Slaviša Perić izjavio je da je Srbija zahvaćena pljačkom najvrednijih arehleoških lokliteta, te da je ta pljačka čak zakonom legalizovana, a predmeti se prodaju u na svetskima u akcijama za više desetina miliona evra godišnje. Ministarstvo kulture, međutim, ne pokreće inicijativu za promenu zakona i zaštitu lokaliteta.


-Pljačka areheoloških lokaliteta je prisutna u Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, ali u Srbiji je prava ,,epidemija“ u tom smislu. Imamo udruženje, koje je legalno registrovano, kao recimo društvo arheologa ili zaštitnici arheologa. Njihov delokrug rada je takav da mogu da vrše inspekciju mog rada, a da ne pričam da vrše iskopavanja. Država je registrovala takvo udruženje, ali po svim zakonima iskopavanja mogu vršiti samo državne institucije, dakle muzeji, fakulteti, instituti, rekao je Perić na arheološkom lokalitetu u Drenovcu kod Paraćine, koje je ovog proleća bilo meta lopova. Oni su odneli merače temperature i vlažnosti vazduha, kidali kablove, uzimali motore, devastirali i zagadili nalazište i opljačkali novoizgrađenu zgradu za smeštaj arheologa.
-To je do te mere organizovana pljačka, da oni ispred muzeja idu na lokalitete i kopaju. Nabavljaju skupocenu opremu za detektovanje predmeta u zemlji, dok mi to nemamo pravo. Legalizovana su nelegalna iskopavanja. Svi beže od odgovornosti, pre svega onih koji su takvo udruženje registrovali. Oni su nabavili uniforme i značke, kontrolišu arheologe. Pritom oni nemaju nikakve kvalifikacije. Pod plaštom navodne zaštite pljačkaju arheološko blago Srbije, navodi on.
Nelegalno iskopani predmeti prodaju van granica Srbiji za niske sume novca.
-U Švajcarskoj se preko agencija ,,prave dokumenta“ i nalazi se legalizuju, a zatim idu na aukciju gde se prodaju za ,,debele pare“. Taj sistem je organizovan i zatvoren, jer svi posluju legalno od kopača do krajnjih prodavaca, objašnjava Perić i dodaje da taj nelegalni posao mora prestati, te navodi primer iz Supske kod Ćuprije kada je nelegalni kopač oterao radnike iz Zavoda za zaštitu iz Kragujevca, kao i da niko od nadležnih nije hteo da reaguje po njihovoj prijavi.
Arheološkim iskopavanjima utvrđeno je da su na lokalitetu u Drenovcu kod Paraćina ljudi živeli pre 8.000 godina, potvrdio je Slaviša Perić viši naučni saradnik Arheološkog instituta Srbije i profesor na mnogobrojnim fakultetima. On je od 2002. godine vođa projekta na iskopavanjima, a utvrđeno je da se lokalitet u Drenovcu prostire na 40 hektara, da bilo oko 700 domova i da je tu živelo oko 3.000 ljudi. Ministarstva Vlade Srbije do sada su uložila miliona evra u zaštitu ovog lokaliteta i formiranje Balkanskog centra za istraživanje neolita. Za potpuni završetak tog projekta potrebno je izdvojiti još milion evra, kako bi se taj prostor zaštitio od nelagalnih kopača i bio dostupan široj javnosti, ali kako bi i na ekonomski održiv način bila nastavljena istraživanja. Nažalost već dve godine resorna ministarstva kulture i turzma ne izdvajaju sredstva za završetak tog projekta, objekti propadaju, a ,,lovci na blago“ devastiraju lokalitet.