JAGODINA-Tri miliona građana Srbije je materijalno ugroženo i na granici siromaštva, po tome je Srbija nažalost prva u Evropi, kazali su jagodinskim sindikalcima sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović i sindikalni funkcioner Radomir Stević prezentujući izveštaj o materijalnom položaju zaposlenih u Srbiji.
-Najbolji pokazatelj matrijalnog položaja građana Srbije je da je stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti u 2015. godini iznosila 41,3 odsto ili blizu tri miliona ljudi. To su opodaci Zavoda za statistiku Srbioje, aovaj indikator od 2020 godine u Eu biće biće najvažniji poakzatelj ugorženosti od siromaštva, rečeno je na tom skupu.
Sindikalci su naveli primere teške materijalne pozicije zaposlenih sa tendencijom daljeg pogoršanja, čija se ,,surova realnost ne može veštački ulepšati saopštenjima i podacima koje plasira zavnična statistika“.
-Samo u Jagodini će posle sprovedenog socijalnog programa za preduzeća u restrukturiranju biti 1.000 zarada manje, jer će toliki broj radnika napustiti svoja radna mesta. Ovoliki broj nezaposlenih radnika teško će naći posao u novootvorenim stranim firmama, koji prema zaposlenima imaju odnos na granici mobinga. Sa druge strane nadležene institucije države presporo ili nikako ne reaguju na prijave u kojima su navedeni konkretni primeri kršenja zakona,stoji u saopštenju sindikata sa tog skupa i zaključuje da to dodato učvšćuje osećaj bespomoćnosti.