IVANA MAKSIMOVIĆ NOSIĆE ZASTAVU SRBIJE U RIJU
JAGODINA-Jagodina ima svog olimpijskog šampiona Gorana Maksimovića, a njegova ćerka Ivana nosiće zastavu Srbije na Olipijadi u Riju i najveći je favorit za olimpijsko zlato. Jedini Pomoravac i Jagodinac koji je osvojio olimpijsku medalju i to zlatnu je Goran Maksimović. Na Olimpijadi u Seulu 1988 godine on je ,,upucao” zlatnu medalju u disciplini vazdušna puška na 10 metra. Priređen mu je doček u centru Jagodine, srednjoškolci su navijali ,,Gorane, Gorane…”, zahvaljujući mu što su gubili neki čas u njegovu čast i toliko od rodnog grada, jer je tada zbog studija u Beogradu nastupao za Partizan. To olimpijsko zlato je nekako palo u zaborav, ali četvrt veka posle, na Olimpijadi u Londonu 2012. godine njegova ćerka Ivana osvojila je srebrnu medalju. Goran je selektor najtrofejnije reprezentacije. Prećutali smo, propustili smo i tu priliku da Maksimovićima odamo priznanje, bar verbalno, to je ljudski.


-Više sam se radovao Ivaninoj olimpijskoj medalji u Londonu, nego svojoj u Seulu. Neverovatan osećaj, pričao je Goran novinarima posle Londona.
Olimpijski komitet Srbije je pre nekoliko dana doneo odluku da Ivana ponese zastavu Srbije na defileu svih učesnika najvećeg planetarnog sportskog događaja Olimpijadi u Riju. Opet ta tišina, kao da se događa nekom drugom, a ne nama. Verujem da će pravi i iskreni Jagodinci i Pomoravci navijati iz sveg srca i glasa za Ivanu u Riju. Do zlata!!!
Tekst iz Blic
Naša barjaktarka Ivana Maksimović Anđušić spremna je da upuca medalju na Olimpijskim igrama i veruje da će pogoditi centar uz podršku supruga Danila.
Ivana je jutros otputovala u Francusku na završne pripreme za Rio, a pre toga se prilikom gostovanja „Blicu“ podsetila trenutka kada je saznala da će biti barjaktar na Olimpijskim igrama.
– Vaša koleginica mi je prva javila a ja sam je nekoliko minuta ubeđivala da to nije još zvanično. Kada sam se uverila da je istina, izgovorila sam to naglas i Danilo je počeo da skače oko mene od sreće. Dobila sam mnogo čestitki, od porodice, prijatelja i ostalih sportista. Svi su bili srećni zbog mene – rekla je Ivana.
Naša streljačica je veliku čast dobila posle odluke Novaka Đokovića da ne nosi po drugi put zastavu na otvaranju. Prethodno je bio barjaktar u Londonu 2012. godine.
– Verovatno bih isto postupila kao Novak. Takva šansa se ukaže jednom, neki je čak i ne dobiju. Moj otac je bio olimpijski šampion, a nije nosio zastavu na otvaranju.
Novakov potez je džentlmenski, kojim mi je ukazao privilegiju i hvala mu na tome. Kada se ukaže takva prilika, treba da je zgrabiš, kao što sam i ja uradila. Želim da svi dostojanstveno i ponosno izmarširamo, kako to nama i dolikuje.
Nju će na Olimpijskim igrama iz prvih redova bodriti suprug Danilo Anđušić.
– Svaki put kada me je Danilo gledao, osvojila sam zlatnu medalju i verujem da će i ovoga puta biti tako. On nije imao sreće da bude sa svojim timom u Riju, tako da smo se organizovali da krene sa mnom. Biće mi najveća podrška i jedva čekam da ga vidim u publici.
Ivana je pre četiri godine u Londonu osvojila srebro, sada veruje da može da napravi korak dalje.
– Kod kuće imamo tatino olimpijsko zlato, pa nije u redu da ga i ja ne donesem iz Rija. Ne bih da budem nezahvalna i da kažem da samo zlatna medalja dolazi u obzir, ali bih ovoga puta volela da je osvojim. Takmičim se u dve discipline i imam dobre šanse da uzmem dva odličja. Volela bih da bar jedno bude najsjanije, ali neću biti razočarana čak i ako se to ne desi.
Maksimovićeva će, zavisno od obaveza, pokušati da isprati igre naših sportista.
– Fokusirana sam na takmičenja, ali ću pokušati da pogledam neki meč košarkašica. Volela bih i da prisustvujem nekoj utakmici košarkaša SAD, ali ne verujem da ću imati vremena.
Ona će u Rio doputovati 1. avgusta, a takmičenja je očekuju 6. i 11. avgusta.
JAGODINSKI SNAJPER
Tekst iz Sportskih sećanja
Goran Maksimović je u karijeri bio olimpijski šampion u Seulu 1988. godine, svetski rekorder 1990. godine, osvajač medalja sa svetskih i evropskih šampionata, vlasnik je tri kristalna globusa sa finala svetskog kupa, kao i osvajač 18 medalja (5 – 5 – 8) u svetskom kupu. Jedan je od najboljih strelaca, a verovatno i sportista bivše Jugoslavije svih vremena, legendarni jagodinski snajper Goran Maksimović.
Goran Maksimović je legendarni jugoslovenski strelac i osvajač prve zlatne olimpijske medalje u streljaštvu za Jugoslaviju. Streljaštvom je počeo da se bavi 1975. godine, kada je tada dvanaestogodišnjeg Gorana Maksimovića brat od tetke odveo na prvi trening u streljački klub “Kablovi” iz tadašnjeg Svetozareva. U početku je u streljaštvu bio samo zbog druženja i čestih putovanja na takmičenje, ali su ubrzo došli i dobro rezultati zbog kojih se Goran odlučio da mu streljaštvo bude životni poziv.
Prvu medalju Maksimović je osvojio kao junior na šampionatu Jugoslavije 1978. godine u Sarajevu (MK puška 60 metaka ležeći, zlato), a poslednju 2000. godine na prvenstvu Srbije i Crne Gore u Novom Sadu. Prvu međunarodnu medalju osvojio je 1981. godine na Evropskom prvenstvu u Rimu (bronza, MK puška, 60 metaka ležeći). Posle nekoliko ne baš uspešnih godina, pred Olimpijske igre u Seulu 1988. godine prelazi iz Kablova u Partizan, što će se ispostaviti kao odličan potez za njegovu karijeru. Zablistao je u Seulu, u disciplini 10 metara vazdušna puška osvojio zlatnu medalju, uz postavljen novi olimpijski rekord. Ta zlatna medalja donela mu je veliku popularnost u Jugoslaviji, a na kraju godine i izbor za sportistu godine. Te godine je i izabran za najboljeg strelca u svetu. Usledila je godinu dana kasnije i titula prvaka Evrope u Zagrebu, ovog puta malokalibarskom puškom. U Bolonji dve godine kasnije je ponovo osvojio titulu prvaka Evrope, da bi na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine zauzeo peto mesto. Iste godine u Budimpešti je svojoj kolekciji medalja pridodao još jednu titulu sa prvenstava Evrope. Usledile su godine slabijih rezultata, da bi ponovo bio sjajan na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, ali je došao do “samo” četvrtog mesta u trostavu. Bronzana medalja mu je izmakla za manje od jednog kruga. Do kraja karijere nije zabeležio veće rezultate na međunarodnim takmičenjima.