PARAĆIN-Ruski demineri iz odreda za humanitarno razminiranje “Emercom Deming” počeli su rad na projektu “Paraćin 8”, odnosnio čišćenje mine i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstva sa površine od 661.042 kvadratnih metara, što predstavlja do sada najveći godišnji projekat koji će “Emericom” realizovati u Paraćinu.
-Ruski demineri radiće do kraja godine, kako je i planirano, a ova lokacija se prema rezultatima izviđanja smatra najzagađenijom u odnosu na preostalu zagađenu površinu od oko tri miliona kvadratnih metara u civilnoj upotrebi, saopštio je danas Centra za razminiranje Republike Srbije.
Na Karađorđevom brdu kod Paraćina oktobra 2006. godine došlo do ekplozije i požara u magacinima municije Vojske Srbije.
Realizacijom ovog projekta otkloniće se opasnost koju mine i druga neeksplodirana ubojita sredstva predstavljaju za ljude i životnu sredinu, a to će doprineti povećanju bezbednosti stanovnika i stvaranju mogućnosti za bezbedno korišćenje zamljišta i eksploataciju šume, navodi se u saopštenju tog centra.
Ruski demineri rade na ovom terenu od 2009. godine i do sada je razminiranano oko 400 hektara, na kojima je pronađeno i uništeno 12.505 komada mina i neeskplodiranih sredstava. Demineri su na toj lokaciji pronašli i mnogo municije zaostale iz Drugog svetskog rata, među kojima i avionske bombe teške po 50 i više kilograma. Posao razminiranja koje obavlja “Emericom” finansira Vlada Ruske Federacije preko Ministarstvom za vanredne situacije u okviru Programa humanitarnog razminiranja u Srbiji.