PARAĆIN-Zaposlenje odbornika opozicione SNS Vladimira Ristića (61) u Direkciji za izgradnju u Paraćinu koja je pod ,,kontrolom“ DS, inače partijom predvodi vlasti u tom gradu, preti da izazove tektonske promene na političkom nebu ovog pomoravskog grada. Ristić je zaposlen na određeno vreme na poziciji referenta za pitanja železnice, odnosno preuzimanja železničkog pravca Paraćin-Popovac, kao i proizvodnju kamene rizle za potrebe javnih preduzeća.


-U Paraćinu je najavljena smena rukovodstva lokalnog odbora SNS i zbog toga odbornici žele da valorizuju svoj mandat i to će u Paraćinu biti masovna pojava u naredna dva, tri meseca. Reč je o borbi za opstanak. Ako jedan odbornik na ovaj način pređe u drugu stranku, samo je pitanje kojom brzinom će odbornici ostalih opozicionih stranaka da prelaze u vlast, najavljuje predsednik Alternativnog parlamenta građana Milan ilić i komentariše da je zaposlenje opozicionog odbornika vid ,,političke korupcije”.
Predsednik paraćinskog SNS Jovica Rajić međutim navodi da Ristić na taj način rešio svoje egzistencijalno pitanje, kao i da stranka ne može nikome da zabrani da radi i da tu nema politike, te da je on ostao odbornik i član SNS.
-Ristić nije prešao neku drugu partiju, može da se zaposli bilo gde kao inženjer. On nije zaposlen politički, nije izabrano ili imenovano lice na neku od funkcija koje politika postavlja. To nije vest za medije, ali može i tako da se tumači, kaže Rajić.
Predsednik opštine Paraćin i lokalnog DS Saša Paunović potvrdio je da niko od odbornika nije prešao u DS, ,,niti smo mi bilo koga zvali, niti je koliko ja znam bilo koji odbornik SNS prešao u neku drugu političku organizaciju koja učestvuje u većini”.
-Što se situacije u lokalnom SNS tiče, to ne mogu da komentarišem, s obzirom na lokalne izborne rezultate u odnosu na republičke nije neočekivano da može biti nesporazuma, objašnjava on.
Direktor direkcije za izgradnju Aleksandar Milojković,koji inače u vrhu DS u tom gradu, potvrđuje da je Ristić i dalje odbornik SNS, da je u direkciji zaposlen na određeno vreme kao stručnjak, jer se bavio tim poslovima ranije i bio direktor različitih firmi.
-Imamo nekoliko poslovnih ideja sa kojima smo se našli sa Ristićem.U ovom slučaju nije reč o političkom zapošljavanju, a kako će on da glasa u skupštini to nas ne interesuje. Mi imamo većinu u skupštini, tako da nam njegov glas nije neophodan,zaključuje Milojković.
Većinu paraćinskoj skupštini od 31. od 55 odbornika ima koalicija GG Saša Paunović- Sigurno napred-19, Svi za Paraćin-7, Pokret za selo i grad-4 i Ruska stranka-1, dok su u opoziciji SNS 16, Novi koncept – 4 i SPS-JS – 4.

VRBOVANJE
-Zašto bi neko zaposlio opozicionog odbornika u javnom preduzeću, a ispred vrata čekaju redovi njegovih ljudi, zaslužnih za izborni rezultat. Zašto se to radi? Jasno da je reč o vrbovanju ljudi iz protivničkog tabora, to rade i jedni i drugi, da bi se došlo do ubedljive većine odbornika. Ne može tako da se zaposli neko ko je politički protivnik, a članovi da čekaju red. To je trgovina, odbornici nude mandat, a traže poslove za članove porodice, ističe Ilić.