DESPOTOVAC-Etno kuća Milanović iz Lipovice kod Despotovca prema oceni turista iz celog sveta dobila je najvišu ocenu u Srbiji 9,7 na popularnom turističkom vodiču Buking. Sedmočlana porodica Milanović iz Lipovice kod Despotovca već petu sezonu živi od etno turizma i proizvodnje organske hrane, a po rečima začetnika seoskog turizma Bojana Milanovića svi nezaposleni u Resavskom kraju bi mogli da zarade za egzistenciju na ovaj način. Njegova eko farma rangirana je sa četiri zvezdice, odnosno maksimalnim brojem poena za seosko domaćinstvo, dok je trenutna ocena na Bukingu 9,8. Po rečima Milanovića prosečana ocena nije 10,0 zato što prilazni seoski put nije do kraja asvaltiran i internet je nešto sporiji.


-Svako ko ima bar jednu praznu sobu može da krene da se bavi seoskim turizmom. U Gornjoj Resavi ima bar 1.000 jako kvalitetnih stambenih objekata, čiji su vlasnici u inostranstvu, koji bi mogli odmah da se aktiviraju u turizmu. Postoji velika tražnja sa smeštajem u seoskom turizmu u Resavskom kraju. Na taj način bi mogli da se zaposle svi nezaposleni i uposle raspoloživi kapaciteti. Sve što se zasadi u bašti, njivi ili odgoji od domaćih životinja može da se plasira gostu. Naplaćuje se usluga smeštaja i hrane, koja je mnogo skuplja jer nije prodata kao proizvod na pijaci, priča poslovnu filozofiju Milanović


Pun pansion na Etno kuća Milanović košta 2.600 dinara po osobi u cenu je uračnato jahanje konja, promotivna vožnja džipom, besplatni bicikl i internet, kao i pešačka staza u dužini od 15 kilometara, a posebno se plaćaju paraglajding i džip ture.
-Interesantno je da nas posećuju uglavnom stranci i do sada smo ugostili turiste iz celog sveta. Trenutno su nam gosti Rusi i Holanđani, a tri godine zaredom posećuju nas Francuzi na ,,kvadovima“. Na zapadu ,,kvadovi“ više ne mogu neograničeno da se voze, dok je kod nas potpuna sloboda kretanja i uživanja u prirodi. U planu je da otvaranje kampa za auto prikolice i šatore u okviru farme, najavljuje Milanović


Etno kuća Milanović nalazi se 18 kilometara od Despotovca, na tromeđi Homolja, Šumadije i Braničeva, u selu Lipovica. Selo Lipovica je kako legenda kaže dobilo ime po lipama. Tipično planinsko selo sa kućama razbacanim po brdima, obraslim šumama i pašnjacima. Jedno je od lepših sela Gornje Resave, sa brojnim proplancima i vidikovcima, sakriveno i ušuškano, oaza mira i tišine. Prelepa netaknuta priroda, čist vazduh, izvorska voda, šume bogate raznim plodovima prirode, staze za šetnju i rekreaciju, zdrava hrana, brojni istorijski i prirodni spomenici, samo su jedan deo razloga zašto doći u ovaj deo Srbije. Na imanju od tri hektara, na proplanku, izdvojena i okružena sa zapadne i severne strane gustom hrastovom šumom, nalazi se ‘Etno kuća Milanović.

CENE

Soba 800 dinara po osobi, studio 1000 din. po osobi (min 2 osobe, maksimalno 4 osobe), doručak 400din, ručak 600din, večera 600din, deca do 11 godina 50% popust

BESPLATNO

Deca do 6 god. internet, parking, jahanje konja, mini džip tura do 5km, bicikle (3 velike, 3 male), kafa, piće dobrodošlice.

EKSTRA

EKSKURZIJA DŽIPOM do 60km ( vodopad Veliki buk, manastir Manasija, Resavska pećina, vodopad Prskalo, planina Beljanica, Krupajsko vrelo, Gospodka stolica, kraljevsko imanje Obrenovića danas najveća farma ovaca i koza) 2000din po osobi, minumum 3 osobe, u cenu ulazi sendvič, gibanica, sok ili voda (Lipovičko pakovanje).PARAGLAJDING sa najboljeg uzletišta u Srbiji Krilaš 6000din . Markirane pešačke i biciklističke staze. Popust za grupe.

 

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac