JAGODINA- Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin posle formiranja Vlade Srbije u petak, danas je u prvu zvaničnu posetu došao u Gerontološki centar u Jagodini. On je izjavio da je u Fond PIO do 11 avgusta uplaćeno 4,4 milijarde više nego što je planirano i da je to povećanje od 2 odsto.

-Trend povećane naplate dopinosa za PIO se nastavlja. Fond PIO je na ime dotacija iz državnog budžeta povukao 13,8  milijardi dinara manje nego što je planirano i ako nastavimo ovim tempom do kraja godine imaćemo svega 35 odsto dotacija za penzije, rekao je Vulin u prilikom posete Gerontološkom centru.

On je podsetio da su 2012. godine dotacije za penzije bile su 48 odsto.

-To je apsolutan dokaz da privreda bolje radi i da imamo više zaposlenih. Uostalom, matematika je veoma jasna. Nivo uplaćenih doprinosa je viši nego rast zarada, to znači veći broj prijavljenih radnika, neki su došli iz sive zone, ali i otvorena su nova radnih mesta, precizirao je ministar.

Vulin je rekao da se politika Vlade Srbije se neće menjati što se tiče socijalne zaštite.

-Trudićemo se da zadržimo postojeći nivo prava i socijalnih davanja, a tamo gde je moguće i da proširimo. Moramo da vodimo računa da pomoć bude dostupna onima kojima je najpotrebnija. Vlada će voditi računa da se nivo dostignutih socijalnih prava očuva i gde je moguće poveća. Ali da bi bilo moguće podići nivo usluga u gerontološkim centrima i kvalitet socijalne zaštite, a možemo da potrošimo samo onoliko koliko zaradimo, naša privreda mora bolje da funkcioniše, objasnio je on.

Vulin je dodao da će biti nastavljeno poboljšavanje  kvalitet života u domovima, ali ne samo u domovima.

– Dom je mesto gde morate da zadovoljite sve svoje potrebe, kako dolikuje ljudskom biću. Srbija je dovoljno bogata da može da obezbedi da u svakoj njenoj instituciji nivo usluga bude najviši. Zato smo pokrenuli proces licinciranja ustanova i privodimo ga kraju, cilj je da sve ustanove u smislu kvalitete usluga budu izjednačene, naglasio je on.

Sa njim je bila direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović koja je sa saradnicima pratila akciju lekara koji su obavili karidološke i internističke preglede korisnika Gerontološkog centra u Jagodini.

Direktor tog centra Milan Stojanović rekao je da ustanova osnovana 1962. godine i da tu živi 270 korisnika, a dao njima brine 120 zaposlenih.

-Glavni cilj je pružanje kvalitetne usluge korisnicima. Upravo u tom pogledu ministartvo i ministar Vulin su nam izašili u susret početkom 2016. godine, te smo nabavili novo vozilo, nove aparate za kuhinju i vešeraj. To je podiglo nivo usluga, rekao je Stojanović.

Poseti ministra Vulina prisustvovao je načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, direktori socijalniih i državnih ustanova, te predstavnici političkih partija.