DESPOTOVAC-Tradicionalnu kulturnu manifestaciju 24. Dane srpskog duhovnog preobraženja, koji se održavaju u Despotovcu od 19. do 28. avgusta, otvoriće glumac Svetislav Bule Goncić, ali organizatori kažu da ,, ostaje gorak ukus, jer manifestaciju realizuju bez podrške Ministarstva kulture.


-Sa Buletom je napravljen dogovor o otvaranju manifestacije. On pokušava da nam dovede novog ministra kulture Vladana Vukosavljevića i ima izgleda da dođe tog dana u Despotovac i eventualno otvori manifestaciju, rekao je predsednik organizacionog odbora Močilo Vuksanović i dodao da je lepo bilo raditi ovu manifestaciju pre 20 godina kada je više od 50 odsto troškova pokrivalo to ministarstvo, ali ,,u proteklih deset godina ni jedan jedini dinar nismo dobili”.
-Sve troškove pokriva budžet Despotovac i donatori. Dobijali smo obećanja, godine su prolazile, a ni dinara nismo dobijali. Nadam se da će ta praksa biti drugačija, jer ,, Dani preobraženja” zaslužuju po kvalitetu i godinama drugačiji odnos, objašnjava Vuksanović.
Organiozatori, međutim,ni jednog trenutka nisu dozvoljavali da se ,,Dani preobraženja” pretvore u vašar, narodno veselje i zabavu.
-Manifestacija je uvek bila vrhunskog kvaliteta, prikaz najvećih kulturnih dostignuća vrhunskih umetnika. Tako će biti i u narednom peridou. Želimo da iz Gornje Resave dolazi vrhunska kultura, naglasio je Vuksanović.
Savetnik predsednika opštine za kulturu i obrazovanje Goran Miljković istakao da je organizacija manifestacije košta 3 miliona dinara i da je to za lokalnu upravu ,,veliki novac”.
-Jubilarnu 25. manifestaciju nastojaćemo da vratimo na mesto gde pripada a to je pod okrilje Ministarstva kulture. Ponosni smo na naš uspeh, jer bez novčane podrške uspevamo da dovedemo jako kvalitetne programe, dodao je on.
Manifesatciju će otvoriti hor “Viva voks” iz Beograda pod vođstvom Jasmine Lorin. Zatim će uslediti književno veče sa piscem Vladimirom Kecmanovićem, u okviru “Večeri klasične muzike” nastupiće pijanista Borko Milojković, veče džeza upriličiće Miško Plavi trio i Lena Kovačević, a u utorak će nastupiti rok grupa Van Gog. Dan kasnije je programom predviđena dečija predstava ,,Aladin i čarobna lampa” kruševačkog pozorišta i koncert ,,Balkan Loversa” i Marka Markovića. U četvrtak je Sabor narodnog umeća i stvaralaštva, projekcije dokumetarnog filma Milica autora Dragana Elčića i igrani film Otadžbina reditelja Olega Novkovića. U večernjim satima biće prikazan predstava Valjevska bolnica u režiji Slavenka Saletovića kruševačkog pozorišta. Otvaranje 2. Međunardnog viteškog festivala Despot Stefan Lazarević –JUST OUT, čiji je pokrovitelj predsednik Srbije Tomislav Nikolić, je u petak 26 avgusta. Predsednik će otvoriti festival na kome će nastupiti 17 viteških grupa iz Evrope. Na svečanom zatvaranju manifestacije nastupiće Nacionalni ansambl Kolo.
Svi događiji biće održani na Trgu Despota Stefana u centru Despotovca i podno zidina manastira Manasija.
U Narodnoj biblioteci “Resavska škola” biće održani naučni skupovi “Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnsoti i umetnosti VIII”, dr Marija Đinđić održaće predavanje na temu “Turcizam u srpskom jeziku”, o Zborniku radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa “Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti VII” govoriće akademik Zlata Bojović i prof. dr Predrag Dilparić.
Pored toga u Centru za kulturu predviđeno je otvaranje izložbe grafika Bojana Otaševića i izložbe slika Slobodana Daneta Popovića, kao i predstavljanje mladih muzičkih talenata iz Despotovca. U Manastirskoj vodenici biće otvorena izložba slika sa Likovne kolonije “Resava 2016”. Pre svečenog zatvaranja biće održan seminar pod nazivom “Narodne igre u Gornjoj Resavi”, na kome će govoriti Dajna Kostić, kao i razgovoru o knjizi “Običaji, pesme i igre u Gornjoj Reasavi” i narodnoj nošnji Gornje Resave.
Dani srpskog duhovnog preobraženja osnovani su 1993. godine pod geslom “Stvarati i kada je teško”, a prihvatili su je Srpska akademija nauka i umetnosti i Ministarstvo kulture.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac