DESPOTOVAC-Više od 5.000 građana Srbije podno zidina manastira Manasija kod Despotovca večeras je prisustvovalo početku 2. Međunarodnog viteškog festivala „Despot Stefan Lazarević- JUST OUT Manasija 2016.”. Otvaranju festivala prisustvovali su amabsador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak. Na festivalu učestvuje 350 vitezova iz 15 država.


-Despot Stefan je bio prvi Srpski vitez, viteškog reda Zmaja. Cilj manifestacije je promocija srpske kulture i baštine, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta. Pored toga, cilj nam je da festivalom obeležimo 6 vekova od završetka izgradnje Manasije, našeg najvrednijeg srednjevekovnog bisera kuluture, zadužbine Despota Stefana, rekao je na otvaranju direktor te manifestacije Vladimir Blagojević.


-Planiramo da narednih godina podignemo Viteško selo koje će tokom cele godine biti aktivno sa radionicama starih zanata, vitezovima i turističkim pultovima. Viteški festival je velika prilika za promociju Despotovca i Resavskog kraja, kao i naše turističke ponude. Recimo da je potražnja za slobodnim sobama i krevetima pet puta veća od trenutnih kapaciteta, kaže predsednik te opštine Nikola Nikolć.


Posle svečanog otvaranja nastupila je plesna grupa Una saga Serbica,te francuske grupe koje neguju srednjevekovnu muziku Tengri i Ethnomus. U svečanom defileu bili su vitezovi iz Bugarske, Češke, Slovačke, Francuske, Hrvatske, Danske, Mađarske, Republike Srpske, Rumunije, Švedske, Slovenije, Ukrajine, Italije i Srbije. U viteškom programu čiji je domaćin srpska viteška grupa Beli orlovi nastupili gosti iz Evrope, Konjički klub Ljubičevo, Srpska kaskaderska agencija SKA Tim: Istorijske borbe, Ukrajinska plesna grupa JAH SURYA: Ples vatre i mača, Viteške borbe: HEMA dueli i Bohurt borbe, dok je u mačevanju kroz vekove prikazano srednjevekovno oklopno borenje 13 – 14. vek, evropsko neoklopljeno mačevanje 16 – 17. vek i moderno mačevanje 20 – 21. Vek.
Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića počeo je da se zida 1407, a gradnja je okončana 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog duha.
U subotu će u dečijem programu biti organizovana mala škola mačevanja i srednjovekovnih društvenih igara, zatim Viteški turnir u Viteškom selu, viteški i streličarski turniri u srednjovekovnom selu, defile: viteške trupe BELI ORLOVI, resital Slovo ljubve i Viteški program.
Kompleks manastira Manasija je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu. Reč je o utvrđenoj celini koju okružuju 11 kula, od kojih se isticala donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Iako je sačuvana tek trećina fresaka u manastiru, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.
Treći dan festivala počinje malom školom mačevanja, gađanja iz luka i strele, radionica grnčarije i srednjovekovnih društvenih igara, slede viteške borbe u različitim viteškim borilačkim disciplinama uViteškom selu.
Tokom radova na rekonstrukciji manastirske crkve u Manasiji početkom ovog veka, otkriveni su zemni ostaci za koje je utvrđeno da pripadaju despotu Stefanu. DNK analiza tih ostataka je sa 99,9378% tačnosti potvrdila da se radi o sinu kneza Lazara.
Srednjovekovni kamp – selo u kojem su smešteni vitezovi, otvoren je za obilazak posetilaca.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac