ĆUPRIJA-Otvaranjem izložbe ,,Dušan Matić u nadrealizmu” večeras su Muzeju “Horeum Margi Ravno” u Ćupriji počeli 35. ,,Matićevi dani”.


-,,Matićevi dani” su jasan pokazatelj poštovanja i negovanja kulturnog stvaralaštva I književnosti, podrška razvoju kulture i njenom nasleđu. Mali broj gradova ima ovakve ličnosti kao što mi imamo Dušana Matića i zato Opština Ćuprija sa ponosom neguje ovu manifestaciju. Siguran sam da je ovo put da dođemo do većeg broja književnika i kulturnih stvaralaca, rekao je član Opštionskog veća Vladimir Vasiljević koji je otvorio ovu književnu manifestaciju.
Izložbu u okviru projekta “Evropski kontekst srpskog nadrealizma”, koji se sprovodi s Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, otvorila je kustos tog muzeja Aleksandra Mirčić.
-Ono što je važno na ovoj izložbi jeste istaknut kolektivni rad nadrealista na kome je insistirao Dušan Matić, koji je bio teoretičar nadrealizma, vukao glavnu liniju pišući o nadrealizmu. Njegov je termin ,,makaze koje crtaju” i spajao reč i sliku. Predstavljeni su arhivski radovi koji se čuvaju u legatu Marka Ristića i retko mogu da se vide, rekla je Aleksandra Mirčić.
Otvaranje manifestacije uvličao je gudački kvartet Škole za muzičke talente.
Dušan Matić (Ćuprija, 31. avgust 1898. – Beograd, 12. septembar 1980.) je jedan od prvih nadrealista jer je još na studijama u Parizu bio upoznat sa Frojdom i doneo ideju i osnovne karakteristike nadrealizma u Srbiju.
Manifestaciju posvećenu velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću, rođenom u Ćupriji, organizuje Narodna biblioteka “Dušan Matić” iz Ćuprije.
U okviru “Matićevih dana” biće uručena nagrada “Matićev šal” za najbolju zbirku pesama mladog pesnika Srbije, do 27 godina, objavljenu između dve manifestacije. Ime dobitnika biće poznato do 10. septembra, a za nagradu konkuriše deset zbirki. Nagrada koja se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, biće uručena 13. septembra, na dan rođenja Dušana Matića.
Tokom nedelju dana manifestacije, publika će imati prilike da prati pozorišne predstave, koncerte, književne večeri i promocije knjiga.Održaće se i okrugli sto “Matićeva ogledala” – naučni skup o životu i stvaralaštvu Dušana Matića, koji će okupiti 17 najeminentnijih poznavalaca i istraživača njegovog dela i njegovog uticaja na srpsku književnost.”Matićevi dani” se 14. septembra završavaju izložbom umetničkih dela s konkursa “Matiću u čast”, nastalih po motivima iz njegovog stvaralaštva, a tada će biti proglašeno i najbolje delo koje je stiglo ovogodišnji na konkurs.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.