PARAĆIN-Za nedelju dana očekujemo odluku kompanije Delfi o investiciji koja bi uposlila 1.500 radnika, a u ovom trenutku 25 domaćih privrednika realizuje projekte koji će omogućiti otvaranje više stotina radnih mesta, rekao je predsenik Opštine Paraćin Saša Paunović na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare.
-Delfi konačnu odluku nije doneo, ali smo sada sigurno mnogo bliže mogućnosti da investicija bude realizovana nego u bilo kom trenutku u proteklih devet meseci. Naredna nedelja biće odlučujuća, jer će investitor doneti konačnu odluku. Mi smo učinili sve što smo mogli, prihvatili smo uslove, obezbedili finansiranje, završavamo preostalu dokumentaciju kako bi smo u potpunosti sklopili finansijsku konstrukciju i posle toga čekamo odluku investitora, rekao je Paunović.


Reč je o najznačajnijem poslu paraćinske lokalne samouprave, odnosno o mogućoj izgradnji poslovnog objekta kompanije Delfi koji bi zaposliio 1.500 radnika proizvodnji kablova za auto industriju. Pregovori traju već devet meseci.
– Ukoliko odluka bude pozitivna to će značiti mnogo odricanja u svakoj oblasti rada lokalne uprave kako bi obezbedili dodatna sredstva za izgradnju hale površine 15.600 kvadrata sa pratećom infrastrukturom. Od Paraćina će se zahtevati da nađe način za finansiranje objekta vrednog 10 miliona evra, što se ne može porediti ni jednim projektom koji je opština realizovala u proteklih nekoliko decenija, pojasnio je Paunović.
On je sumirajući proteklih godinu dana rekao je da je ta lokalna uprava prošlu godinu završila sa suficitom u budžetu, ali i da to narednih godina ne treba očekivati zbog smanjenja prihoda.
– Nemamo višak činovnika u administraciji. Paraćin konkuriše za prvo mesto u Srbiji opštinama slične veličine kada je reč o malom broju činovnika u odnosu na broj stanovnika. Ukupne dugoročne obaveze čine 1,5 odsto ukupnog budžeta i te obaveze biće isplaćene do kraja sledeće godine. Paraćin je proglašen ove godine za najtrasparentniju opštinu u Srbiji. Prema paramertima ispravnsoti rada, Paraćin je u samom vrhu , a u nekim oblastima najbolji u Srbiji, napominje Paunović.
U narednih godinu dana Paunović je najavio završetak radova na komunalnoj infrastrukturi prigradskim naseljima i nastavak u selima. Veliko uređenje centra grada. Reč je o nastavku izgradnje još jednog trga i fontane, jer je to bio čest zahtev građana na zborovima. Sanacija pet škola kroz donaciju Švajcarske od 1,2 miliona franaka, zatim početak izgradnje novog sistema za odbranu od poplava sredstvima EU, biće završena još jedna faza novog objeta Kulturnog centra, a kroz javno privatno partnerstvo biće realizovano niz projekata. Opština će ponuditi na prodaju sadašnje lokacije u centru grada nekih komunalnih javnih preduzeća za izgradnju novih objekata, a možda i novog tržnog centra. Javna preduzeća biće preseljena u bivšu kasarnu.