ĆUPRIJA-Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Ćupriji da su u Srbiji svi svesni da je rat najveća ludost i da samo treba da budemo oprezni da nas nešto ne bi iznenadilo.
-Srbija je učinila najviše za mir i stabilnost na Balkanu, država smo koja odražava dobre odnose sa svim zemljama na svetu. Oni koji zaostaju za nama pokušavaju korišćenjem svojih zaštitnika i patrona da stignu tu razliku, ali ta razlika se stiže radom ne pretnjama i ne oružjem, rekao je Nikolić na početku berbe grožđa u Rubinovom vinogradu nadomak Ćurije i dodao da je Srbiji novac potreban za sprovođenje socijalnih programa za naše građane, a ne da kupuje oružje.


Komentarišući izjavu generala Pavlova da je pogrešno protumačen i da Nato nikome ne preti, Nikolić je rekao je da je to odlično i da bi voleo da je to istina.
-Bitno je da je Nato shvatio da neki njegov general ne sme da se meša u odnose između drugih država, a drugo da ne sme da zvecka oružjem. Znamo da Nato ima oružje, niko ne treba da nas to podseća, samo nas intresuje da li je spreman da ga bezumno, bez razloga i potrebe, bez ikakvog opravdanja upotebi ili ne, istakao je Nikolić.
On je rekao da ne poznaje čoveka koji bi voleo da ratuje i podsetio na srpsku poslovicu ,,Ko voleo da ratuje, u glavi mu se ratovalo“ .
-U Srbiji više neće naći partnera za rat, isključivo za mir i dobre odnose. Međutim , sve je moguće i uvek treba razmišljati o tome da postoji neka luda glava. Mislim da je Nato shvatio koliko je bilo besmisleno i zločinačko bombardovanje Jugoslavije 1999. godine i da mu ne pada napamet da ponovo napadne Srbiju, zato što mi nismo dali nikakav razlog. Nemaju sada opravdanja ni kojim bi svoju savest prali, pojasnio je Nikolić.
On je objasni da zaoštrena retorika posledica izborne kampanje u BIH, jer uvek su kampanje vođene na temu ko će bolje da zaštiti svoj narod od drugih u toj državi i dok to ne prevaziđu ,,imaćemo turbulentne situacije u doba izbora“.
-Na svu sreću Srbija ne vodi takvu politku, niti izborne kampanje, na taj način se ne stiže na vlast. Mogu da se ugledaju na naše građane i političare. Međutim, kažnjavanje jedne stranke koja je bila previše ratoborna od strane građana Hrvatske je znak da narodnu nije do rata. Šteta što nam neko kvari odnose, da li je sa Balkana ili pomognut sa strane, kaže je Nikolić.
On je ponovio da Srbija ne učestvuje u pogoršanju odnosa između država i da će i dalje će biti faktor mira i stabilnosti na Balkanu ,,makar koliko nas to koštalo i da neko može da kaže da se bojimo ili da smo slabi“.
-Nismo slabi, snagu u 21. veku treba pokazivati uspešnim vođenjem države i kakve odnose imaš sa državama u svetu, rekao je Nikolić i dodao da je referendum je stvar Republike Srpske, te da se Srbija ne meša bilo kome ko drži referndum, a neće se mešati ni Republici Srpskoj.
-Ko je taj ko će reći da bolje razume potebe, interese, ugroženost RS, ako se održi refendnum ili ne. Da li mogu majorizacijom ostali narodi u BIH da odrede Republici Srpskoj koji dan će da slave, kakav je to ospasan referendum, zapitao se on i pojasnio da je to ,,opasan“ referenedum zato što će biti održan prvi put, pa bi možda mogli da uslede i drugi, kao i da onaj ko misli da zaustavlja demokratiju, tako što će zabraniti referendum, mora da se zabrine ušta se pretvorio, zaključio je Nikolić.