PARAĆIN-Nisam dobio puno zahvalnica u protekle dve godine, ali sam ih dobio do najvažnijih Paraćina, Svilajnaca i Obrenovca, rekao je danas u Paraćinu na svečanosti dana te opštine direktor kancelarije za obnovu Srbije Marko Blagojević prilikom uručenja plakete za doprinos u otklanjanju posledice poplava 2014. godine.


-Tri lokalne samouprave koje su pretrpele najveću štetu u poplava 2014. godine i to govori o tome da smo uradili dobar posao. Nadam se da je to tako, radili smo posle poplava da bi obnovili zemlju, nastavili posao i prešli u razvojnu fazu. Uradili smo i više nego što je bio plan, zahvaljuući , pre svega, velikoj pomoći Evropske unije i međunarodne zajednice, istako je Blagojević u svom govoru.marko-blagodijevic-paracin-g-j
On je precizirao da su na 214 lokacija izvedeni radovi na obnovi i unapređenju lokalne infrastrukture. U selu Gornja Mutnica kod Paraćina on je svečano obeležio kraj radova na koritu reke Suvara i zaštiti od poplava, a uloženo je 40 miliona dinara.
-Napravili smo u Paraćinu lep i dobar posao, bez obzira na veliku pretrpljenu nesreću građani makar delova ove opštine danas žive kvalitetnijim i bezbednijim životom. U Gornjoj Mutnici, gde su obavljeni radovi na zaštiti od poplava, imamo garancije da se neće dogoditi onakva nesreća. Lokalna infrastruktura je beskrajno važna i nadam se da će naša saradnja biti nastavljena na razvojnim projektima lokalne infrastrukrure. To mora da bude važno i državi, jer do toga zavisi lokalni ekonomski razvoj, rekao je Blagojević.
Predsednik SO Dragan Mitić je izveštaju o radu skupštine rekao da je u proteklih godinu dana održano 20 sednica do toga 8 u novom sazivu, da je doneseno nekoliko stotina odluka od važnosti i u korist građana. On je konstatovao da je zahvaljujući takvom radu Paraćin postao uzor drugim gradovima i opštinama, a pohvale su izražavali državni organi, resorni ministri i mediji.
-Paraćin je pominjan kao opština sa suficitom u budžetu, bez viška zaposlenih, DRI je svrstao Paraćin na prvo mesto, Transparentnost Srbija nas je rangirala na prvo mesto po transparentnosti u radu. Međutim, u narednom periodu u vrhu naših prioriteta mora bude omogućavanje uslova za otvaranje novih radnih mesta. Ulaganja u prosvetu moraju da se povećaju kroz stručna usavršavanja, kao i nagrade za nastavnike i učenike. Unapredićemo saradnju sa penzionerima, najstarijim sugrađanima, i najosetljivijim grupama, rekao je Mitić.
Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović zaključio je da je ta lokalna samouprava po svim parametrima najbolja u Srbiji.
-Opština će se u narednom periodu suočiti sa dva izazova smanjenim budžetom zbog novog paketa poreskih zakona i eventualno pozitivnom odlukom stranog investitora kompanije Delfi o otvaranju pogona u kome će raditi 1.500 radnika. Bez obzira na te izazove, izvesno je da ćemo nastaviti sa realizacijom drugih važnih projekta. Očekujemo početak radova na sistemu odbrane do poplava na reci Crnici, rekonstrukciju pet školskih objekata, završetak izgradnje novog Kulturnog centra, infrastrukture u prigradskim naseljima,preseljenje komunalnih preduzeća u bivšu kasarnu, najavio je Paunović.
Krstovdanske Plakete povodom dana opštine dobili su Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za obnovu, Ambasada Grčke u Beogradu, Fondacija Ana i Vlade Divac,Danski savet za izbeglice i Borivoje Jovanović iz Buljana. Novčane nagrade u visini od 50.000 dinara uručene su dr Dragani Blagojević, policijskom naredniku Bojani Mirković, novinarki Vesni Stojković, Vladimiru Jankoviću i Branki Bradašević.