JAGODINA-Za osam meseci ove godine u Pomoravlju je ukupna stopa kriminaliteta smanjena za 15 odsto, ali privredni kriminal je u porastu za čak 50 odsto, saopštio je danas načelnik Kriminalističke policije Dejan Purić na konferenciji za novinare PU Jagodina.
-Otkrivena su ukupno 302 krivična dela iz oblasti privrednog kriminala, što je za skoro 100 dela više. Posebna pažnja usmerena je na sprečavanje korupcije i podnete su 65 krivične prijave kojima su obuhvaćene sve strukture javnog života od direktora javnih preduzeća, radnika Poreske uprave, lokalne samouprave, prosvete, kao i protiv zaposlenih u policiji. Protiv osam policijskih službenika primenjena je mera zadržavanja i sprovođenja nadležnom tužilaštvu zbog korupcije, rekao je Purić.
Kontrolom prometa akciznih roba zapljenjeno je 3,5 tona nelegalnog rezanog duvana u vrednosti 40 miliona dinara.
-Ukupna materijalna korist stečena izvršenjem ovih krivičnih dela je oko 84 miliona dinara, a pričinjena imovinska šteta oko 128 miliona dinara, dodao je on.
Od ukupnog broja krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta, registravovano je 1.024 krivična dela, a sa nepoznatim izvršiocem 659, rasvetljeno je 58 odsto krivičnih dela. Nije bilo krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo.
-U 58 zaplena okriveno oko 7 kilograma raznih opojnih droga-heroina, marihuane, amfetamina, spida i podnete su 63 krivične prijave protiv učinilaca ovih krivičnih dela, rekao je Purić i istakao da je najveći broj krivičnih dela protiv imovine, a 60 odsto je rasvetljeno.
Pripadnici kriminalističke policije su u Pomoravlju podneli 79 krivičnih prijava za dela sa elementima nasilja u porodici. Nije bilo težih posledica pri izvršenju ovih krivičnih dela. Od 19 krivičnih dela razbojništvo sa nepoznatim izvršiocem, rasvetljeno je 16 dela, odnosno 84 odsto. Rasvetljeno je više od 56 odsto svih krivičnih dela krađa i teška krađa, kao i 57 odsto svih dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.