JAGODINA-Predsednik JS Dragan Marković Palma rekao danas u Jagodini na sastanku sa ambasadorima šest arapskih i afričkih država da je NATO doveo na vlast na Kosovu teroriste i oteo deo teritorije Srbije. On se ogradio i rekao da je to izjavio u ime građana Srbije i da to nije zvaničan stav Vlade Sribije.


-NATO je bombardovao Srbiju da bi doveo na vlast teroriste Hašima Tačija, kao i Haradinaja, Limaja i ostale, koji su ubijali i proterali Srbe sa Kosova i Metohije. Istovremeno otet je deo teritorije Srbije, odnosno Kosovo i Metohiju. To Srbija nikada neće zaboraviti. Srbija jedina od svih evropskih država zna šta je rat, zna šta je stradanje civila. Posebno sam bio potresen, kao i svi građani Srbije, prizorima iz trenutno najvećeg ratnog sukoba na bliskom istoku, kada je iz ruševina jedne zgrade, posle četiri dana, izvučena dvogodišnja beba, izjavio je Marković.
On je u svoje ime i JS uputio molbu najodgovorinijima za ratne sukobe u svetu.
-Molim glavne organizatore svih ratova na svetu da prestane rat na svim kontinetima, da zavlada mir i da se vrate svi proterani na svoja ognjišta, poručio je Marković.
On je istakao da istina o Srbiji nije kako su to prikazivali svetski mediji, te da Srbiji treba podrška ambasadora da je prikažu onakvom kakva jeste.
-Srbija je sada najsigurnija zemlja za investiture. Ni jedan evropska država nema takvu političku stabilnost kao Srbija. Nema ekonomski rast kao Srbija, bezbednost, a to je zahvaljujući Vladi Srbije, zaključio je Marković i pozvao investiture iz tig država da realizuju projekte.
-Srbi i Palestinci su slični jer su svetu loše shvaćeni i loše tretirani. Deo građana je pretvoren u izbeglice i deo teritorija je okupiran. Zato slično gledamo na stvari koje se događaju u svetu. Zbog tih drugih stvari mi smo prijatelji. Palestina je radila zajedno sa Srbijom da očuva svoj teritoritorijali integritet i suverenitet, te smo glasali i sprečili da Kosovo ne bude primljeno u UNESKO, rekao je ambasador Palestine Mohamed Nabhan.
Sastanku u Jagodini prisustvovali su ambasadori iz Palestine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka, Libije, Maroka i Katara. Pored njih, tu su bili strani investitori i domaći privrednici.
Marković je najavio da će u oktobru premijer Aleksandar Vučić položiti kamen temeljac za novi pogon italijanske kompanije Aunde u kome će biti zaposleno 400 radnika. Ta kompanija trenutno zapošljava 250 radnika i proizvodi sedišta za automobile.
Predsednik Privredne komore Kragujevac Predrag Lučić istakao je da su ovakvi sastanci prilika da potencijalni investitori sagledaju mogućnosti Jagodine, te se založio za izradu publikacije ,,Investirajte u Jagodini”.
-Jagodinska privreda čini polovinu ukupne spoljnotrgovinske razmene Pomoravskog okruga. Reč o stranim investicijama, a o tome govori činjenica da je od 45,3 miliona dolara izvoza, 52 odsto čini izvoz tri strana investitora. To znači da investitori ostvaruju profit i da se dobro osećaju u Jagodini, rekao je Lučić.
Jagodinska privreda ostvarila je suficit u visini od 11,5 miliona dolara.