JAGODINA-Dekanka Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof dr Violeta Jovanović otvorila je u danas 7. Međunarodni festival Dečjih i omladinskih pozorišnih predstava u tom gradu.

-Narednih dana imaćem o retku priliku da uživamo u čarolijama koje su pripremile najbolje dečije i omladinske pozorišne družine u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji. Pozornica će biti poprište priča o dobru i zlu, ljubavi i mržnji, grehu i praštanju,a  nama ostaje da se smejemo, možda zaplačemo, navijamo za junake koje smo zavoleli. Jednom rečju uživamo u lepoti i umetnosti, kojoj ćemo imati prilike da prisustvujemo ponajviše zahvaljujući upornosti organizotora ove manifestacije, vrlo važne za vaš srećaj rast i razvoj. Zato bih želela da pozdra vimo oragniozatore i sve dobre ljude iz Srbije i Jagodine koji su podržali veoma  značajan festival, kazala je Violeta Jovanović na otvaranju festivala obraćajući se najmlađoj publici.

Na pozornici su se predstavili i članovi žirija dramski umetnici Milan Caci Mihailović – dramski umetnik i Olga Odanović,a ispred grada domaćina Jelena Pavlović. Publika će, pred predstava, uživati u večerima sa Milanom Cacijem Mihajlovićem i Olgom Odanović u utorak i sredu. Selektor festival je Miodrag Dinulović.

U dečijoj konkurenciji selekcije ,,Deca za decu” biće prikazane predstave Ludo da ne može biti luđe –  Kreativni studio Čarolija iz Novog Sada, Nemušti jezik – – OAP “Branislav Nušić” iz Malog Crnića,Porodica Kremenko – Dom kulture iz Prijepolja, Svinjareva tajna  KC Gradsko pozorište iz  Smederevske Palanke I Slučaj Sare Smit. Rešen!  – Dramski studio “Petar Pan” iz Kragujevca.

Takmičarske predstave omladinske selekcije su Beg –  CEKOM iz Zrenjanina, Staklena Menažerija – Dom kulture 25.maj iz Valandova u Makedoniji, Vodja- CUG teatar iz, Vranja, Teenage story- priča o odrastanju- DKC Deci na dar iz  Novog Sada i Životinjska farma – Pozorišna kuća culture iz Celje u Sloveniji.