STALAĆ-Prema inicijativi udruženja Todor od Stalaća spomenik vojvodi Prijezdi i Jelici u Stalaću biće izvajan u tehnici modeliranog živog betona,visok 7. metara. Spomenik će biti težak oko 6. tona i biće postavljen na postamentu od 2. metra. Biće okrenut od istoka prema zapadu i tako će simbolizovati odbranu Hrišćanstva od strana koje ga lome i kidaju vekovima. Za izgradnju spomenika će trebati vreme od godinu dana.


-Sama ideja spomenika me je nagnala da izvajam predlog spomenika tako da pretstavlja ne samo vojovodu  Prijezdu i Jelicu nego sav srbski narod kroz vekovnu borbu odbrane hrišćanstva i naše svete Svetosavske vere. Ovo je spomenik svim onima koji su dali svoje živote za slobodu, veru i ljubav prema domovini Srbiji. Još od Kosovskog boja Srbija treba takav spomenik i nedaleko od mesta gde je Lazareva vojska dala ovozemaljsko za nebesko i gde se odigrala i ova na izgled poražavajuća bitka mi se spremamo da podignemo simbol odanosti Bogu, rodu i veri, kaže vajar Boris Staparac.

Sam spomenik pretstavlja vojvodu Prijezdu i Jelicu u borbi, u nepoštednoj borbi protiv nekrsta u očuvanju svojeg ognjišta i svoje slave. Kao i oni već spomenuti heroji vojske Lazareve i Hristove oni se ne predaju nego se bore za sveživot u Carstvu nebeskom.

– Zato je ovaj spomenik i zamišljen u kolosalnim dimenzijama gde se dignutih mačeva Prijezda i Jelica bore protiv tih sila smrti. Ona oslonjena na njega pretstavlja sve majke sestre, Ljubostinjke koje su pratile svoje muževe i braću kroz vekovnu odbranu Krsta i Hrista. Oslonac njen i davanje njemu uvek u pripravnosti da se sva da onome kojem ga joj je Bog prispojio kao jedinstveno biće. Tako da Jelica na ovom spomeniku pretstavlja sve majke, sestre i junakinje koje je zaboravila moderna istorija. Vojvodu Prijezdu pretstavljam kao ratnika. Odvažnog u sili ljubavi prema domovini i veri da se do zadnjeg bori ne da da i život za Carstvo nebesko. Obe skulpture uvezane u jednu celinu iskoračujem u sintagmu života i dajem im moć pokreta. Sa posebnom pažnjom sam im ispružio leve ruke da bi tako sačinile krst. Našu najveću odbranu od sveta muka i pogroma. Sve naše bitke nas postavljaju na taj Krst Hrista i hrišćansva i otvaraju nam vrata svetospasa, objašnjava Staparac.
-Napomenuo bih na kraju da ovo nije spomenik udruženja Todor od Stalaća, grada Stalaća ili moj. To je delo svih nas. Svih vas koji žele da svojim doprinosom pokrenu stvaranja duhovnog bedema na mojsinjskoj gori. Da budemo neimari koji će vredno graditi bolje sutra našoj deci i poklonjene pokolenjima što dadoše svoje živote po mnogim bojištima i frontovima. Tek kada oko spomenika vojvodi Prijezdi i Jelici okupimo sve naše eminentne umetnike, slikare, vajare, muzičare, tek kada poteče duhovna reč, molitva i kada oko svetih Mojsinjskih lavri zaiskre kandila duša srbadije na obnovu vere i Svetosavlja naš spomenik i naša misija će se smatrati blagodatno urađena. Molimo se dakle sveprisutnom Trojedinstvu i Bogomajci da nas udostoji ovog dela kako bi se i mi upisali u Knjigu večnoživećih u Hristu, zaključuje na kraju  Rab Božiji, vajar Boris Staparac, u Kikindi o Roždetsvu Hristovom 2016. ljeta Gospodnjeg