ĆUPRIJA- Srbija je spoljnu politiku i spoljnoekonomske odnose vezala u značajnoj meri za Kinu, ocenio je danas na otvaranju pogona kineske kompanije Eurofiber u Ćupriji premijer Aleksandar Vučić. Reč je o investiciji koja je vredna milion evra, ali plan Kineza je da se uloži još 13 miliona evra i zaposli  još 200 radnika.

-Pitali su me zašto idem na otvaranje 70 radnih mesta, a biće ih još 200. Možda je mogao neko drugi, a ne premijer. Rekao sam da je 70 radnih mesta je egzsitencija za 70 porodica. Još 200 radnih mesta ne znači mnogo možda nekom od nas iz centra  Beograda, Novog Sada ili drugog grada u našoj zemlji. Ali, za tih 70 ili 270 porodica znači sve na svetu. Za nas je svako radno mesto i svaka obezbeđena porodica svetinja. Naši prijatelji iz Kine su mnogo uradili,rekao je Vučić.

On je podsetio da je trud ambasadora Li Mančang je ogroman, kao i energija, jer je on je svaki dan u Vladi Srbije

-Bez njega ništa ne bi mogli da uradimo. Siguran sam da Ćupriju čekaju bolji dani. Vlada Srbije spremna je da pomogne izgradnju hale Eurofiber od 20.000 kvadrata i subvencionisanje zapošljavanja još 200 radnika. Očekujemo dolazak još kompanija iz Kine, najavio je Vučeć.

Ambasador Li Mančag je istakao da je danas praznik, jer ,,moj zemljak iz Šangaja je napravio prvi korak i smatram da neće da se pokaje, imaće veliki uspeh u Ćupriji i Srbiji“

-Očekujem da više kineskih privrednika dođe u Srbiju.  Kineska kompanija ima nameru da napravi farmu za 20.000 grla stoke, a meso će izvoziti za Kinu. Ovih dana traju intenzivni razgovori sa kompanijom za uvoz suncokretovog ulja iz Srbije. Poznati kineski pisci ovih dana započeće pisanje o lepotama Srbije i to će biti lepa propaganda za Srbiju, rekao je Li Mančag.

Predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić naveo je da će Eurofiber zaposliti 70 radnika i da je ta opština subvencionisala taj projekat sa 27 miliona dinara.

-U sledećoj fazi, za tri godine, krenuće realizacija projekta za upošljavanje još 200 radnika. Gradiće se hala površine 20.000 kvadarata, a ukupna investicija je 13 miliona evra. Država će podržati ovaj projekat. Želimo da vratimo Ćupriji epitet privrednog centra i uposlimo 28.000 nezaposlenih u Pomoravlju. Kroz naprednu Ćupriju napravićemo napredni Pomoravski okrug, istakao je Erić

Otvaranju fabrike prisustvovalo je 30 privrednika iz Šangaja i predsednika Privredne komore tog grada.vucic-6-cuprija-g-j

LEPA DAMA IZ KINE U VUČIĆEVOM ZAGRLJAJU

ĆUPRIJA-Lepa dama ima pitanje za premijera Vučića, jer ima nameru da u Ćupriji izgradi centar za izvoz robe u Evropu, rekao je ambasador Kine Li Mančag u Ćupriji u svok govoru na otovaranju fabirke Eurofiber. Ona se zatim popela na binu i zagrlila Vučića, a on je uzvratio da je znao da je to Centar za promet robe. Nepoznata kineska lepotica ostala je na bini do kraja govora.

Razglednica iz Ćuprije– Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija