SVILAJNAC-Sneg, beda i jad, tako opisuje svoj položaj sedamdesetak zaposlenih u svilajnačkoj Ciglani koji su pre mesec dana započeli danonoćni štrajk u improvizovanom kampu na kapiji preduzeća sa zahtevom da im vlasnik vrati radne knjižice i uplati zaostale zarade od maja. Njihov ,,saborac” Slađan Čekrlić je u noći između srede i četvrtka prebačen u bolnicu, sa dijagnozom prestanka rada bubrega.

-Slađan je u dalje  bez prava na lečenje, jer nema regulisan status i zdravstvenu knjižicu, kao i svi mi. Bilo je samo pitanje dana kada će se ovako nešto desiti. Poslodavac ne reaguje! Lepo smo ga zamolili da nađe način i da reši problem. Verujemo da će Slađan biti zbrinut na odeljenju nefrologije i da će se oporaviti, neka ovo bude šamar svima koji ovo gledaju, a ne reaguju, kaže jedan od članova Štrajkačkog odbora Saša Živić

Radnici očekuju da im poslodavac reši status i isplati zarade koje nisu primili od maja. Oni su pisali premijeru, ministrima, inspekcijama, ali pomoći za sada nema.

-Državni organi ne uspevaju da kontaktiraju sa Predragom Radonjaninom, formalnim vlasnikom preduzeća “Status integral” iz Kraljeva, nekadašnjim zakupcem Ciglane. Ali,  on je uredno poslao disciplinske prijave i tužbe, preti i sudskim izvršenjem, iako je štrajk  prijaviljen – objašnjava Živić.

Drugi put su pisali ministru za rad i zapošljavanje Aleksandru Vulinu, navodeći da je njihovu prijavu od 7. novembra Inspekcija rada u Jagodini prosledila Kraljevu. Prosleđeno je i rešenje Inspektorata za rad kojim se poslodavcu nalaže da zaposlenima u radnoj jedinici u Kraljevu isplati zaradu za maj, jun, jul, avgust i septembar, da im dostavi obračun za navedene mesece i obavesti ih zbog čega plate još nisu isplaćene. Kraljevački deo tog preduzeća  takođe je u štrajku.

Inače, svilajnačku Ciglanu je Privreedni sud u Kraljevu prodao za 2 miliona evra krajem juna, ali zakupac ,,Status integral” do sada se nije iselio. U tom trenutku vlasnik ,,Status integrala” bio je Stefan Mikić, sin ekonomskog savetnika predsednika Srbije Predraga Mikića. Preduzeće je zatim prebačeno u vlasništvo Radonjanina.