JAGODINA-Svi okreću glavu od nas, rodbina nas je zaboravila, država nas ne vidi, mi ne postojimo, izbrisane smo, započinje svoju ispovest jagodinska beskućnica Milijana (62) Radojević koja sa ćerkom Katarinom (36) već više od mesec dana gladna i bez dinara u džepu tumara gradom i moli gradske čelnike da joj se omogući prinudni smeštaj u nekom od javnih stanova. One nisu imale novca da plaćaju stanarinu, pa su morale da napuste iznajmljeni stan.jagodinske-beskucnice-2-jagodina-g-j

-U Centru za socijalni rad kažu da ne mogu da nam pomognu, da imamo sredstva za život i da nemaju gde da nas smeste. U gradskoj upravi isto kažu, pozivaju se na čelnike i tako u krug. Ljudi ne žele da nam otvore vrata da se ugrejemo, svi su nas zaboravili, živimo u holu jedne zgrade, tu spavamo. Kada se probudim ujutru ne znam da li sam živa i prvo se opipavam, gledam gde je Katarina, priča o svom životu na minusu i snegu jagodinska beskućnica Milijana.

Ona je inače teško bolesna, operisala tumor, dok Katarina mora do kraja života da koristi terapiju. Kažu da ne znaju gde su im lekove, pitanje je i da li ih imaju.

-U jednoj od jagodinkih pekara ,,Kristaj” su nam omogućili da jedemo, nismo se kupale odavno, odnosno kada se rođaka smiluje da nam otvori vrata. Za toilet se snalazimo. Šetamo po groblju u toku dana. Naši životi su se pretvorili su stravu. Jako je teško živeti po mrazu i snegu na ulici. Bukvalo se smrzavamo, ogorčena je Milijana.

Milijana posle razvoda 1983 godine živi sa Katarinom privatno ili se bespravno useljavaju u javne stanove, jedan period su živele u holu bolnice. Njihova mesečna primanja su oko 3.000 dinara, očekuju i socijalnu pomoć za Katarinu koja je podnela zahtev.

-Socijalna pomoć je oko 5.000 dinara. Opet ne možemo ništa da uradimo da izjamimo stan. Molili smo u gradskoj upravi da nam omoguće da se privremeno uselimo u praznu garsonjeru u Kneza Lazara, ali nema odgovora, priča Milijana.

Milijanina penzija je 18.800 dinara, međutim zbog ranijih neizmirenih računa iz stanova gde su boravile i kamata, stavljena je sudska zabrana i sada može da podigne samo 3.000 dinara. Visina duga 180.000.

Ianče, gradovi u Srbiji, tokom zimskog perioda, organizuju prihvatilišta za beskućnike, gde mogu da prespavaju, dobiju tri obroka, da obave higijenske potrebe i da se obuku.