REKOVAC-Naš cilj u naredne tri je otvaranje novih radnih mesta, smanjenje dugova opštine, jer upravo zbog toga budžet ne može da ima razvojnu komponentu, izjavio je predsednik te opštine dr Aleksandar Đorđević. Rekovac će naredne godine dobiti fudnalski i teniski teren, a možda i zatvoreni bazen.

-Ne možemo da se bavimo kapitalnim investicijama zbog velike zaduženosti opštine. Uklopili smo budžet da vraćamo dugove, ali i da imamo prostora za pojedine investicije. Tu mislim na postrojenje za prečišćavanje vode, proširenje mreže za priključenje na toplanu, asvalitiranje puta Županjevac –Nadrlje, kao i značajna suma za izradu projekta sa kojima će se konkurisati kod raznih fondova. Poljoprivredinici mogu da očekuju podsticaje za plastenike, sadnice i finansiranje kamata za kredite, saopštva dr Đorđević.

Levčani sa puno entuzijazma očekuju razrešenje vlasničkih odnosa u Fabrici kablova i početkom februara nameravaju da pokrenu inicijativu za upošljavnje  pogona te fabrike u Rekovcu.

-Ne mora pogon da bude u vlasništvu opštine, ali očekujemo da država pomogne oko animiranja investitora. Šteta je da pogon bude bez funkcije, a po rečima radnika dobro je očuvan i spreman za rad. Pri kraju su pregovori sa nemačkim Tekstilom o preuzimanju pogona koje je pri kraju stečaja ili će sami napraviti montažnu halu. Tu je i Kragujevčanin koji izvozi kornišone i prerađuje beli luk, koji ima tržište u Rusiji. On bi uposlio 40 radnika za stalno i sezonski od jula do oktobra još 100 radnika. Očekujem da obe investicije zažive do 1. marta i uposle 80 radnika na neodređeno vreme, kaže dr Đorđević.

Naredna godina trebalo bi, po najavama investitora, da bude godina zapošljavanja u Levču.

-Treba očekivati oko 100 novih radnih mesta. Ako bi se uposlio i pogon Fabrike kablova to bi bila prava stvar za sve građane. Budžet predviđa i kupovinu pracela za zainteresovane investitore ili za forminje industrijske zone, najavljuje dr Đorđević.

U Levaču je proteklih godina izgrađeno više vinarija koje su uspešne na tržitu Srbije i prave planove za izvoz.

-Jedna od vinarija uspela je da se proširi na tržite Rusije i pokušavamo sa Srbija gasom da dogovorimo njihov priključak na gasovodnu mrežu, jer imaju ugovoreno povećanje proizvodnje za sledeću godinu.  Uporedo se podižu veliki zasadi pod voćem, najsvežiji primer je zasad jabuke koji se prostire od Rekovca do Kavadara. Takođe, tržište je zainteresovano za ostalo voće, ističe dr Đorđević i dodaje da je na postesu između Oparića i Lepojevića u toku izrada projekta za izgradnju hladnjače i sušare.Taj projekat biće realizovan u saradnji sa Irigom.

-Cilj je da zaustavimo iseljavanje građana i upošljavnjem omogućimo opstanak. Planiramo da seoski turizmam podignemo na viši nivo. Levču je potreban hotel, bivši objekat je u privatnom vlasništvu. Veoma je komplikovana priča oko tog objekta. Ako bi smo uspeli da se dogovorimo sa vlasnicima, to bi rešilo problem smeštaja, govori o planovima dr Đorđević.

Što se tiče omladine i sporta,  on najavljuje početak izgradnje terena za fudbal i tenis. Druga faza izgradnje toplane omogućiće zagrevanje vode za bazen, a ta opština planira izradu projekta zavorenog bazena.

 

Pozitivni primeri Razglednica iz Rekovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Rekovac.