PARAĆIN-Tradicionalna novogodišnja konferencija za novinare predsednika Opštine Paraćin Saše Paunovića okupila je predstavnike svih stranaka koalicije na vlasti, a u svom godišnjem izveštaju predsednik je posebno podvukao da kada je reč o oceni rada lokalne samouprave u prethodnih godinu dana, najbolju ocenu rada dali su sami građani na izborima. kzn

-Političke organizacije koje su činile skupštinsku većinu do aprila ove godine, ponovo su dobile dovoljnu većinu da nastave sa radom, što znači da je opšta ocena koju su radu lokalne samouprave dali građani bila pozitivna. Treba reći da su u Paraćinu jasno drugačiji bili rezultati lokalnih izbora u odnosu na parlamentarne izbore. To znači da nikakve zabune kod građana nije bilo. Veoma precizno su doneli odluku za koje političke organizacije će glasati na lokalnim izborima, a za koje na parlamentarnim izborima i tu nije bilo dileme, konstatuje Paunović.

On je nabrojao i neka od ispunjenih obećanja, a reč je o tri fiskulturne sale za seoske osmorazredne škole, izgrađena je jedna nova seoska škola, obnovljen je još jedan objekat predškolske ustanove i jedna srednja škola, u tri objekta osnovnih škola i vrtića zamenjeni su stari sistemi za grejanje, a još dve seoske škole priključene su na vodovodnu mrežu i sada od 29 seoskih škola još samo jedna nije priključena na gradski vodovod. Izgrađeno je i rekonstruisano više desetina gradskih i seoskih ulica. Dovod vode izgrađen je za  još dva sela i sada od 33 sela još samo do dva treba izgraditi dovod vode iz gradskog vodovoda. Vodovodna mreža građena je u još tri sela i vrlo brzo dve trećine seoskih mesnih zajednica imaće izgrađenu i vodovodnu mrežu. Radovi na kanalizacionom  sistemu u prigradskim naseljima i u pet seoskih mesnih zajednica. U velikom broju sela građeni su kanali za zaštitu od dejstva bujičnih voda, a najveći radovi izvedeni su u Gornjoj Mutnici, gde je konačno izgrađeno korito reke Suvare. Uređivani su poljski putevi, a pomoć budžeta za nabavku opreme dobio je veliki broj udruženja poljoprivrednih proizvođača.kyn 1

Privodi se kraju izgradnja novog objekta Kulturnog centra, obnavljani su i građeni i mnogi domovi kulture, javne površine uređivane su i u gradu i u selima, grad je dobio i novi park, nabavljene su nove mašine za javna preduzeća.

-Najvažnija informacija koju očekujemo narednih nedelja jeste konačna odluka kompanije “Delfi” koja ovog trenutka traži od nas informaciju o mogućnosti izgradnje objekta od preko 20 hiljada kvadrata u kome bi posao moglo da nađe 2.400 radnika. Dobili smo pismo o namerama krajem decembra, svi smo čuli najavu premijera Vlade Srbije da će “Delfi” novi objekat graditi u Paraćinu, ali ova odluka će moći da se smatra konačnom tek kad budemo potpisali memorandum o saradnji i ugovor o izgradnji i davanju u zakup objekta koji je potreban ovoj kompaniji, objasnio je Paunović.

Paraćin  u međuvremenu nastavlja sa opremanjem infrastrukturom industrijske zone, gde ,uz dvanaest preduzeća koja su već kupila zemljište, ima još zainteresovanih kupaca. Za potrebe preduzetnika na drugim lokacijama nastavlja se izrada urbanističkih planova i izgradnja vodovodne, kanalizacione i saobraćajne infrastrukture. Reč je o još dvadesetak preduzeća i preduzetnika koji su sami obezbedili zemljište, grade objekte ili pribavljaju potrebnu dokumentaciju za izgradnju na sopstvenim parcelama, među kojima je i poznati lanac supermarketa “Lidl”.

-U sledećoj godini planiran je nastavak izgradnje ulica u seoskim mesnim zajednicama, nastavak rešavanja imovinskih problema kako bi se omogućila izgradnja ulica u prigradskim naseljima, ali za sada nije planiran nastavak rekonstrukcije ulica u samom gradu. Biće i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u prigradskim naseljima i selima. Nameravamo da u narednom periodu dva preostala sela i poslednju seosku školu priključimo na gradski vodovod. Očekujem i da vodovodna i kanalizaciona infrastruktura budu izgrađene u svim prigradskim ulicama sa većim brojem stanovnika, najavljuje Paunović.

Budžetom je planirana zamena parketa u hali sportova i izgradnja tartan staze na stadionu “Borac”, uz izgradnju i dodatnih sportskih sadržaja na ovom prostoru. Planirano je opremanje i uređenje više seoskih fudbalskih terena, od kojih ću izdvojiti terene u Izvoru i Lebini.Privodi se kraju opremanje objekta novog Kulturnog centra i u prvoj polovini godine novi sadržaji u ovom objektu biće dostupni građanima. Nastavljaju se radovi i na seoskim domovima culture, gde se izdvaja planiran nastavak radova na objektu Doma kulture u Drenovcu.

-Tokom 2017. godine biće nastavljeni radovi na uređenju izvorišta Grze, a započeće se projektovanje i uređenje prostora spomenika Stevi Pisaru i projektovanje uređenja jezera na Karađorđevom brdu. Usvajanje novog plana generalne regulacije omogućiće brže rešavanje niza problema u prigradskim naseljima, ali i na području samog grada, gde ćemo nastaviti sa radovima na otvaranju gradskih ulica po rešavanju dugodišnjih imovinskih problema. Planiramo prodaju lokacija sadašnjih sedišta javnih preduzeća “Vodovod” i JKP “Paraćin”, kao i Turističke organizacije. Javna preduzeća i Turistička organizacija biće preseljeni na druge lokacije, a istovremeno će se omogućiti uređenje preostalog bloka zgrada u centru grada od zgrade Kula do mosta, kao i izgradnja poslovnih i stambenih objekata na lokacijama koje su do sada zauzimala javna preduzeća, priča o narednim projektima Paunović.

Za sledeću godinu uprkos smanjenju budžeta opštine zadržani su svi postojeći programi podrške građanima u stanju socijalne potrebe, od narodne kuhinje, preko trenutih pomoći, subvencija  prevoza i komunalnih usluga, a uvodi se i nova vrsta pomoći – pomoć za sanaciju stambenih objekata.

-Austrijska razvojna agencija raspisala je javne pozive za izgradnju novog sistema odbrane od poplava na Crnici, što znači da nas, ako sve bude po planu JVP “Srbijavode”  u sledećoj godini očekuju i obimni radovi na ovom polju.

Očekujemo i početak realizacije švajcarske donacije za sanaciju škola i rekonstrukciju mostova na Crnici kojom je planirana sanacija pet objekata osmorazrednih osnovnih škola u gradu i selima sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti, kao i rušenje i ponovna izgradnja većeg broja mostova u gradu u cilju unapređenja odbrane od poplava, ističe Paunović.

Planirano je da se nastave svi postojeći programi pomoći poljoprivrednim proizvođačima, nastaviće se radovi na poljskim putevima, a ukoliko to dozvoli nadležno ministarstvo biće nastavljena i pomoć poljoprivrednicima za nabavku opreme. Izdvojena su sredstva i za nastavak radova na komasaciji u Donjem Vidovu.

-U 2017. godini ponovo ćemo se suočiti sa smanjenjem budžeta opštine, jer se zbog izmene zakona smanjuju budžeti svih opština u Srbiji, pa i naše. Takođe nas očekuje još jedna godina zabrane zapošljavanja u javnom sektoru što je za opštine koje nemaju višak zaposlenih u administraciji, kakva je i Opština Paraćin ozbiljan problem. U mnogim službama posle četiri godine zabrane zapošljavanja nema više dovoljno radnika kako bi se obezbedilo pružanje kvalitetnih usluga građanima. Najveći problem je naravno u predškolskoj ustanovi, ali slični problemi postoje i u drugim javnim službama, navodi Paunović i dodaje da bez obzira na navedene probleme i izazove, od kojih je svakako najveći potencijalni izazov izgradnja objekta za kompaniju “Delfi”, očekuje da se ispune sva obećanja koja su data građanima.

-Izgradnja objekta za kompaniju “Delfi”, ako do izgradnje dođe, kako se svi nadamo, svakako će usporiti rešavanje drugih opštinskih problema i zahtevaće da preispitamo finansiranje nekih programa koji su za sada i dalje kao i ranijih godina prisutni u budžetu opštine. O tome ćemo odlučivati kada za to dođe vreme, vodeći računa o tome da je najveći interes građana da se obezbede nova radna mesta. Protekla 2016.god. bila je teška, ali i uspešna kad je reč o rešavanju problema građana na svim poljima za koje je nadležna lokalna samouprava. Verujemo da će predstojeća 2017.god. biti bar podjednako uspešna u pogledu napretka u onim poslovima za koje su nadležne opštinske službe, zaključio je Paunović i svim građanima i građankama poželeo sve najbolje u 2017. godini.