REKOVAC – Zbog visokog stepana nerazvijenosti, Jagodina je ustupila Rekovcu investitora iz Slovačke. Naime,  prema rečima predsednika Saveta za posticaj i razvoj privrede Jagodine Nikola Radosavljević  Slovačka mlekara ,,Koliba” izgradiće u Rekovcu fabriku za prozvodnju mlečnih proizvoda na bazi ovčjeg i kozjeg mleka, u kojoj će za početak zaposliti 35 radnika.

Reč je o fabrici manjeg kapaciteta koja je trebalo da bude otvorena u Jagodini, ali je na nivou Skupštine grada Jagodine dogovoreno da se ustupi Rekovcu, zbog visokog stepana nerazvijenosti te opštine, rekao je Radosavljević, koji je inače predsednik Gradskog odbora SNS Jagodine i šef odborničke grupe te stranke u Skupštini grada.

Rekovac je u četvrtoj grupi opština u Srbije i dobija najveće državne subvencije strane investicije, ima 13.500 ovaca, a investitor iz Slovačke se opredelio za Srbiju, zbog tržišta u Srbiji ali i izvoza za Rusku Federaciju i zemlje Evropske unije.

Na sastanku je dogovoreno da se ugovor o otvaranju fabrike potpiše u Rekovcu 15. januara, fabrika bi za početak zaposlila 35 radnika a do kraja godine, kada prerada dostigne 1.000 litara mleka 100 radnika.

Pjetar Žan, vlasnik mlekare „Koliba“ iz Donjeg Kubina zainteresovan je da što pre otvori fabriku za preradu mleka u Rekovcu. Za početak je planirana obuka u Slovačkoj za nekoliko radnika iz Rekovca.

Žan ističe da će mlekara u Rekovcu proizvoditi i sir i druge mlečne proizvode, a proizvodi bi bili namenjeni tržištu u Srbiji i Evropskoj uniji.

Predsednik rekovačke opštine dr Aleksandar Đorđević zadovoljan je kako je protekao radni sastanak sa češko-slovačkom delegacijom i uveren je da će saradnja biti realizovana u što kraćem roku.

-Interes je da što pre uposlimo narod iz Levča. Rekovac jeste malo mesto, ali imamo veliku podršku vrha države, pre svega premijera Aleksandra Vučića, rekao je Đorđević.

Pozitivni primeri Razglednica iz Rekovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Rekovac.