JAGODINA-Gradski odbor Nove stranke u Jagodini u saopštenju za javnost, kritikujući lokalnu vlast zbog dodele sredstava samo jednom emiteru za informisanje stanovištva, upozorio je da lokani medij RTV Jagodina KCN veći deo programa reemituje nacionalni tv program TV KCN, koji je inače privatizovao bivši Novi put, na lokalnoj frekfenciji i da je za to, kao i radio i nedeljenik,  projektnim finansiranjem izdvojeno 7 miliona dinara ili oko 20.000 dnevno. Za 2017 godinu budžetom je predviđeno 7,2 miliona dinara za informisanje stanovništva.

-Kakvo informisanje mogu da očekuju građani Jagodine, ako se zna da je svih 7 miliona dinara u 2016 godini namenjenih za projektno finansiranje medija dodeljeno RTV Jagodina KCN  ili bivšem Novom putu. Pomenuti medij reemituje celodnevni nacionalni proram TV Kopernikus i to u trajanju od 21 sati i tri sata loklanog tv programa, a od toga ukupno 15 minuta je lokalna produkcija, a ostalo su video spotovi i oglasi, radio bez slušalaca i nedeljnik bez tiraža. Po prostoj računici za takav program građani su izdvajali oko 20.000 dinara dnevno!, stoji u saopštenju Nove stranke

-Budili smo se  svakodnevno sa Đukom, a Anđus nas je uspavljivao, a između sijaset u najmanju ruku neverovatnih medijiskih sadržaja nacionalnog programa TV Kopernikus. Informacije o životne i vitalne važnosti za građane Jagodine nije bilo ili samo u dva termina pre i popodne. O istraživačkom i kritičkom novinarstvu ne treba ni trošiti reči. Zašto građani Jagodine plaćaju ,,pretplatu” na gledanje nacionalnog programa TV Kopernikus? Ko je u ime građana Jagodine doneo odluku da plati javno informisanje TV Kopernikus?  Zašto gradska vlast ne naplaćuje od RTV Jagodina KCN zakup za korišćenje zgrade od 400 kvadrata, bivšeg Novog puta. Ne treba biti vidovit pa da se zaključi da će i naredne godine RTV Jagodina KCN dobiti ako ne sve, onda najveći deo medijskog budžeta, navodi se u saopštenju Nove stranke.

-Jagodinu potresa ogromna nezaposlenost. Preko 15.000 ljudi je bez posla. Onaj deo koji je zaposlen u privatnom sektoru radi pod ropskim uslovima i apsolutno obespravljen, a za zaradu koja je vrlo često ispod minimalne cene rada i pod stalnom pretnjom otkazom, ističe se u saopštenju te stranke i dodaje da već dugi niz godina Jagodina ima nerešene, sporne ili loše sprovedene privatizacije.

– Brend Jagodine „Jagodinski čiča“,  Jagodinska pivare je u stečaju, Fabrika kablova bez konačnog rešenja, odnosno odlaganje privatizacije, niko ne zna šta je sa stečajem Palasa i Navipa?! Ovakvo zamrznuto stanje ovih nekadašnjih giganata samo košta građane Jagodine.  I svemu ovome kraja, čini se, kao da nema. Gledajući jednoglasno usvojen budžet za 2017. godinu cifre ne mogu, a da ne bodu oči. Budžet je u najmanjju ruku nelogičan, upozorava  Nova stranka.

Ta stranka se osvrnula i na rezultate lokalnih izbora konstatujući da je po prvi put, od kada je višestranački sistem uveden u Srbiji, građani Jagodine nisu izabrali ni jednog kandidata za odbornika iz neke od  ,,demokratskih“  opcija.

-To je veliki alarm za sve nas i pitanje se samo nameće zašto je to tako. Da li je Jagodina izgubila demokratski blok, da li je biračko telo apstiniralo i zašto je apstiniralo, a najverovatniji odgovor je da demokratski blok mora jasnije da se izdefiniše, iznedri nove lidere i napravi korenite izmene u svom delovanju. Platila je cenu dosadašnjeg odstupanja od izvornih ideologija svojih stranaka,stoji u saopštenju te stranke.

Nova stranka najavljujući svoje aktivnosti ističe da će detaljnije da analizira sve stavke iz budžeta.

– Povereništvo Nove stranke u Jagodini je budno i svakog dana raste broj članova i simpatizera. Uvek je na strani istine i čvrstog stava da nema političkih kompromisa. Jagodina mora da se bavi problematikom nezaposlenosti, infrastrukturom, socijalom, kulturom, objektivnim i blagovremenim informisanjem građana i kompletnim imidžom Grada na ozbiljan i dostojanstven način, zaključuje se na kraju saopštenja.