PARAĆIN-Snežana Manojlović iz Paraćina, stara preko pedeset godina, zadobila je teške promrzline na prstima ruku i nogu u jakim mrazevima pre dve nedelje, ona je medicinski zbrinuta u Opštoj bolnici u tom gradu, ali lekari ne isključuju ni amputaciju prstiju kao deo lečenja promrzlina. Reč je o korisnici Centra za socijalni rad, koja je odbija pomoć i protivi se saradnji sa socijalnim radnicima.    

-Beskućnicu je dovela je policija u bolnicu, ima promrzline prstiju. Desetak dana je provela na Odeljenju hirurgije gde su zbrinjavane teške promrzline. Možda će biti potrebna i amputacija, ali ne može odmah da se obavi hiruška intervencija, jer se čeka demarkaciona zona i to je period u kome mora čeka.  Ona je specifična, jako se teško sa njom sarađuje. Ustaje i odlazi, mi je vraćamo, baš je problematična. Sada je zbrinuta u hraniteljsku porodicu, kaže direktorka bolnice dr Slađana Vasić.   

Snežanu Manojlović građani Paraćina dobro poznaju jer spava po klupama i ulazima. Ona je  dugogodišnji problem Centra za socijalni rad, jer ne pristaje na  saradnju. U toku ove zime socijalni radnici su je pratili, pokušavali da je zbrinu uz pomoć policije, ali ona nije je dobijala pomoć. Pre više godina bila je upućena na lečenje u specijalizovanu ustanovu, međutim pobegla je i došla pešice u Paraćin.

– Snežana je od petka u hraniteljskom smeštaju kod hraniteljice za odrasle. Živa je, zbrinuta je trenutno, ima promrzline na nogama i rukama. Ona za mesec dana  treba da se javi lekaru ponovo, do tada će kućna nega da je previja, ističe direktorka Centra za socijalni rad Biljana Milenović Stojanović i objašnjava da su socijalni radnici više puta pokušavali uz asistenciju policije da je zbrinu Snežanu i dovedu na lečenje, ali ona je odbijala.

-Sada je uz veliki naš angažman i socijalne radnice iz Neuropsihijatrijske ambulante nekako zbrinuta. Pokušala je da beži iz ambulante u prisustvu dva socijalna radnika.  Ona je naša korisnica, ali uz svu našu muku i angažman teško je nju privoletina saradnju. Ima kuću u dobrom stanju u selu Lebina, nema primanja, sklona je skitnji i nije saradljiva, priča Biljana Milenović  Stojanović.

Altenativni parlament građana u Paraćinu pokrenuo je inicijatvu za pomoć  beskućnicima i omogućavanje tople prostorije sa napicima za beskućnike dok traju ekstremni vremenski uslovi.