JAGODINA-Oko hiljadu bivših radnika Fabrike kablova, prema procenama organizatora, danas se okupilo ispred poslovne zgrade tog preduzeća u Jagodini sa zahtevom za isplatu dugova po raznim  osnovama i smenu menadžmenta na čelu sa direktorom Ratkom Vučurovićem. Oni su u maju prošle godine u okviru socijalnog programa dobrovoljno potpisali rešenja o napuštanju tog preduzeća uz otpremnine. Slučaj Fabrike kablova je do maja u Privrednom sudu u Kragujevcu sa predlogom uvođenja stečaja uz UPPR (Unapred pripreljeni program reorganizacije).

-Sada je završni čin uništavanja fabrike. To mora da se prekine. U roku od nedelju dana generalni direktor Ratko Vučurovič (69) mora da podnese ostavku i da ide u penziju. On nema više šta da traži ovde i  mi nećemo sa njim da razgovaramo. Očekujemo da država postavi novi menadžement koji će da vrati radnike na posao. Mašine miruju, a radnici sede gladni kući, dok penzioneri  rade u fabrici. To ne može tako dalje da bude, rekao je predsednik sidnikata Sloga Dragan Milanović.

On je zahtevao isplatu svih dugovanja poslodavca prema bivšim radnicima, odnosno spajanje radnog staža, isplatu tri zaostale zarade, nadoknade za putne troškove i svih ostalih dugova.

-Mi smo ovde zato što volimo Srbiju, da nema vas ne bi bilo Srbije. Braneći vas branimo Srbiju. Kao nezaposleni nevidljivi smo za državu. Svi primaju državnu pomoć, od zaposlenih u državnim preduzećima do penzionera. Najviše ste ugroženi i  nemate pravo na pomoć, nalazite se na marginama, sedite pored televizora i čekate  da li će te da umrete ili da dođete do penzije, rekao je okupljenima Milanović i dodao da bivši radnici očekuju marterijalnu pomoć Vlade Srbije, jer su to generacije koje su podnele najteži teret u proteklih 25 godina i sačuvale državu. Na protestvnom skupu je inicirano formiranje Udruženja nezaposlenih u Jagodini, te zahtevano da država svim nezaposlenima isplati po 20 hiljada dinara bespovratne pomoći. Sa skupa je je postaviljeno pitanje Inspekciji rada kada će početi da premenjuje Zakon o radu, jer su prijave zbog neplaćenih putnih troškova, mobinga, zaštite na radu završile u ,,fioci“.