JAGODINA-Delegaciju bivših radnika Fabrike kablova iz Jagodine, koji zahtevaju isplatu dugova i smenu rukovodstva, primio je ministar privrede Goran Knežević i obećao da će odgovore dobiti za  desetak dana. Bivši radnici su se veće nekoliko puta okupljali u Jagodini na protestu tražeći poštovanje potpisanih ugovora.

-Imajući u vidu da je država Srbija poslodavac zahtevali smo smenu generalnog direktora Ratka Vučurovića i preispitivanje njegovog rada, kao i preispitivanje rada Samostalnog sindikata. Zahtevamo kontrolu Inspekcije rada, kao i da nadležne inspekcije obave finansijske provere. Posle toga da se omogući povratak bivših radnika u Fabriku kablova, kaže predsednik Organizacionog odbora protesta Dragan Milanović.

Bivši radnici su sve nepravilnosti i kršenja zakona od strane generalnog direktora i menadžmenta dokumentovali i predali ministru Kneževiću.

– Najodgovorniji za ovakvo stanje je generalni direktor Vučurović i zato tražimo njegovu odgovornost. Ministar je rekao da fabrika treba da radi i da će nas o svemu obavestiti u roku od deset dana. Potencirali smo da treba rešiti sistemski položaj bivših radnika. Tu nije reč o 20 radnika, već o 20.000 radnika u Srbiji. Postoje razmišljanja o isplati jednokratne pomoći nezaposlenima, rekao je Milanović

Bivši radnici zahtevaju isplatu tri zaostale zarade, povezivanje radnog staža  za pet godina, isplata jubilarnih nagrada, putnih troškova, razlike u zaradama do granske cene rada, kao i ostala dugovanja. Radnici će se u sredu ponovo okupiti ispred poslovne zgrade tog preduzeća i 10 sati.