ĆUPRIJA-Ministar prosvete Mladen Šarčević proglasio je otvorenim NOUfest 2017 – 5. Regionalni sajam obrazovanja u Ćupriji i najavio formiranje Centra za mlade talente.

-Ćuprija je zdravstveni centar Pomoravlja, ali ima i dobro školstvo, a tu se izdvaja Škola za muzičke talente. Takođe, namera formiranja regionalnog Centra za mlade talente u Ćupriji, kao što je Petnica kod Valjeva, je tendencija ministarstva. Imamo potrebu da formiramo jače modele uz međunarodu saradnju. Ćuprija nudi istorijsko blago, uspešnu umetničku školu,  a trebalo bi da osmisli oblasti koje bi bile prepoznatljive, rekao je Šarčević.

Na NOUfestu 2017 učestvovuje 30 fakulteta i veliki broj srednjih škola, kao Nacionalna služba za zapošljavanje koja je organizovala Sajam zapošljvanja na kome 20 poslodavaca traži 100 radnika.

-Srećni smo da što je 5 NOUfest otvorio ministar prosvete jer se vidi želja Ćuprije da postane obrazovni centar. Sa ministrom Šarčevićem je dogovoreno forminje Centra za mlade talente regionalnog karaktera, gde će okupljati deca sa velikim kapacitetom u prirodnim naukama I tu mogu dalje da se razvijaju, najavio je predsenik te opštine Ninoslav Erić i dodao da je Alfa univerzitet najavio otvaranje pet akademskih smerova u Ćupriji.

Ćuprija je prošle godine realizovala pilot projekat sa Vorton univerzitetom, ove godine dolaze gosti sa Kolumbija univerziteta i to će biti prilika za rad na projektu Centra za mlade talente, dok bi sledeće godine počela realizacija.