PARAĆIN-Predsednik opštine Saša Paunović izjavio je danas u Paraćinu da je u sistemu te lokalne samouprave, odnosno opštini, ustanovama i javnim preduzećima, zaposleno oko 450 radnika, dok je zakonom optimalan broj preko 550, te da 100 zaposlenih nedostaje za normalan rad.

– Više nemamo inženjera arhitekture u opštini, jer je poslednji pre godinu dana otišao u penziju. U komunalnim preduzećima  bukvalno je nemoguće obezbediti radnike za iznošenje smeća, fizičku radnu snagu za komunalni otpad. Tako raditi nije moguće i ministarka Brnabić to razume. Daleko smo ispod optimalnog broja i sada treba da ga dostignemo. To znači da ćemo zapošljavati stručnjake u službama iz oblasti arhitekture, građevine, urbanizma, pravnici, ekonomisti, ali druge struke koje su neophodne, rekao je Paunović.

On očekuje da ove godine Vlada Srbije shvati da postoje opštine koje ispravno rade, a ,,kažnjavaju“ su zbog toga.

-Nećemo odmah zaposliti 100 ljudi u službama, već ćemo prvo angažovati stručnjake i polako dostizati optimalni broj. Može se očekivati zapošljavanje manjeg broja ljudi, a vremenom još dodatnih radnika. I ranije smo zapošljavali kroz rad na određeno vreme, projekte NSZ i onda one koje su se najbolje pokazali zapošljavani su za stalno, objašnjava Paunović.

Inače, Paraćin je vodio računa o broju činovnika u administraciji još pre 2008. godine, mnogo pre nego što je Vlada Srbije došla na ideju da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.