SVILAJNAC-U Prirodnjačkom Centru Sbije u Svilajncu najavljeno je otvaranje dve nove izložbe, reč je Vulkanu i Geodiverzitetu Srbije. Prvi put od otvaranja centra posetioci će moći da zavire u Vulkan visine 10 metara i vide postavku na temu vulkanologije. Posetioci će imati priliku da šetnjom kroz vulkan saznaju i nauče sve o vulkanima, na interesantan i nesvakidašnji način.
Druga izložba pod nazivom Geodiverzitet Srbije predstavlja uprošćeni geološki profil Srbije koji se prostire u pravcu Nikšić – Vidin do dubine od oko 10 kilometara. Drugim rečima posetioci će moći da saznaju kako bi izgledalo kada bi neko presekao tlo naše zemlje u pomenutom pravcu.
Kako je Prirodnjački Centar Srbije Svilajnac ustanova sa pre svega naučnim karakterom,od ovog proleća u Centru se održava redovna blok nastava za učenike od prvog do osmog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Svilajnca. Časovi se održavaju iz predmeta Svet oko nas, Priroda i društvo, Biologija i Hemija, tako da deca na praktičnim i interesantnim primerima lakše mogu da savladaju školsko gradivo. Otvaranje izložbi predviđeno je za sredu 5. april.