DESPOTOVAC-Zaposlenima u devet rudnika JP PEU Resavica od februara zarade će biti više za 11,5 odsto zbog usklađivanja sa minimalnom cenom rada u državi, saopšteno je posle potpisivanja odluke između poslovodstva i sindikata tog preduzeća. U odluci se navodi da će isplata biti sprovedena iz sopstvenih sredstava do okončanja pregovora u Ministarstvu energetike oko izmene Koletivnog ugovora u delu vrednosti radnog sata za celu godinu.

-Zbog problema koji su nastali u isplati zadare, a zbog povećanja minimalne vrednosti radnog sata u Srbiji na 130 dinara, predstavnici ministartsva, poslovodstvo i sindikati su dogovorili da se iz sopstvenih prihoda rudnika obezbedi isplata zarada na 107 dinara po satu. To je 11,5 odsto viša zarada. Pregovori se nastavljaju narednog utorka, saopšteno je u sindikatu tog preduzeća.

Sindikalci posebno zahvaljuju na velikom angažovanju ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću, jer je sa dva reprezentativna sindikata i sa poslovodstvom JP PEU Resavica ugovorio povećanje zarada od februara, a u skladu sa odlukom Vlade Srbije o povećanju minimalne cene rada.

-Došlo je do usklađivanja sa povećanjem minimalne vrednosti radnog sata. U Srbiji je minimalna vrednost 130 dinara, a kod rudara je posle povećanja  107. Posle rešavanja velikog problema plaćanja smenskog rada, koji je pretio da zatvori rudnike, rešen je problem vezan za minimalnu zaradu, zaključuju sindikati rudara.