JAGODINA-Učenik Poljoprivredno-veterinarske škole iz Svilajnca Mihajlo Jocić (17) iz Jagodine najmlađi je ultramaratonac na svetu i nedavno je pretrčao 196 kilometra za četiri dana na supermaratonu na jezeru Balaton u Mađarskoj. On nema trenera, niti podršku kluba ili grada, najveću podršku daju mu porodica i devojka.

Polumaraton u Kragujevcu i podrška devojke

-Trenirao sam rukomet u Jagodini,ali posle upisa škole u Svilajncu odlučio sam da se posvetim trčanju. Moj prvi polumarton istrčao sam pre dve i po godine u septembru na trim stazi te škole. Trčao sam, onako, iz šale. Prvih pet krugova sam lako savladao i u trenutku odlučio da nastavim dalje i istrčim svoj prvi polumaraton. Na desetom kilometru, pomoći u vodi nije bilo, ali nastavio sam rešen da istrčim svih dvadeset kilometara. Posle 2.15 sata istrčao sam svoj prvi polumaraton bez trunke vode. Tog trenutka sam od iscrpljenosti pao u nesevest, nekoliko minta ležao sam ,,komiran“, priča o svom prvom podvigu Mihajlo.

To ga je motivisalo da ozbiljnije počne da se bavi trčanjem na duge staze.

Maraton u Budimpešti

-Nemam trenera, moj treneri su moja volja i moj um.  Video sam da se u društvu više cene druge vrednosti, odnosno ko će koliko da popije alkohola, popuši cigareta, nadrogira…Sport je nažalost na niskim granama kod nas. Pogotovo oni sportisti koji sami nešto pokušavaju kao ja, oni bivaju čak izvrgnuti ruglu. Pitao sam svog oca da me negde progura, kako bih bio primećen, pokušavao sam na sve načine, ali niko nije obraćao pažnju. Dve i po godine treniram atletiku na duge staze potpuno sam, priča Mihajlo o svom putu.

Na početku je trčao polumaratone u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, prvi maraton istrčao 11. septembra prošle godine u Budumpešti. Najbolji rezultat u polumaratonu mu je 1.40 sati, a maratonu 4 sata.

-Supermaraton na jezeru Balaton u Mađarskoj započeo sam 23. marta i četiri dana trčao sam po 50 kilometara dnevno. Nisam se predavao ni u jednom trenutku, to je bio veliki test za mene i moje telo. Davao sam poslednje atome snage svakog dana,trčao samo po 50 kilometra i uspeo. Supermaraton ide od grada do grada. Učestvovalo je 3.000 učesnika,bio sam najmlađi, kaže Mihajlo.

Njega su za vreme ultramaratona na biciklima pratili otac i devojka. Od početka godine kroz treninge je istrčao oko 500 kilometara, planira da nastavi sa ultramaratonima od 300 i 400 kilometra.