JAGODINA-Dramska umetnica Danica Maksimović, prilikom susreta sa publikom u gradskoj Biblioteci u Jagodini kazala je da glumac ili ima ili nema dara, te da tu ne pomažu ni političke stranke.

-Ili imate dar ili nemate. Ne može niko da vam ga uzme ako imate, a ne može da vam ga da ako ga nemate. Ovo pripadanje strankama ne vredi. Verujte mi. Ne vredi, znam. Glumci ne treba na ovaj način da se angažuju u politici. Sa druge strane situacija u kulturi je taška jer se za kulturu izdvaja 0,006 odsto budžeta, kazala je ona.

Danica Maksimović se osvrnula i na stanje u srpskim pozorištima, hiperprodukciju akademija i glumaca.

– Mladi sada nemaju gde da počnu, nemaju gde da se vide, ko da im pruži šansu da ih vidimo i upoznamo. A toliko akademija sa strane. Mislim da je to previše, zato što nam je zemlja sve manja, sve je više ograničenja na sve strane. U pozorište ne možete da primite nikog novog. Ograničen je broj. Čekamo da neko umre ne daj bože pa da se oslobodi neko mesto. Začarani krug, priča ona i dodaje da je radima u Nemačkoj.

-Oni imaju ugovore na dve godine, svi cirkulišu, pozorište se prokrvi, mnogo je lepo kada oni idu iz Berlina u Minhen, pa u Bazel i Beč. Mi smo daroviti toliko da to boli, gde god odemo oni svi u nas gledaju, pitaju se kako je moguće, kroz smeh priča o svom iskustvu.

Trenutno igra u četiri predstave, a što se tiče pripreme pozorišne uloge ističe da je to novo iskustvo, kao i odrastanje,  saznavanje sazrevanje, učenje.

-Tako sam prenela svom sinu, on je reditelj. On zna, vrlo studiozno radi. Mislim da je to suština. Ovo što sam lepršava i što volim da se šalim, to su predrasude da čovek nije kvalitetan i da nema dovoljno potpore. Stojim čvrsto na svojim nogama, imam sva četiri stuba kod svoje kuće koju sam gradila 40 godina, to je nešto čime se ponosim.