JAGODINA-U današnjoj akciji Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz Jagodine besplatnom proverom vrednosti šećera u krvi otkrivena su dva nova slučaja dijabetisa i tri predijabetisa.

– Proverom glikemije kod više desetina građana, otkriveno je troje u stanju predijabetesa i dvoje novootkrivenih dijabetičara. Oni su upućeni endokrinologu i savetovani sa strože pridržavanje higijensko-dijetetskog režima. Jedna visoka hiperglikemija 20,3mmol.-l, korigovana je insulinom, saopšteno je iz tog društva.

U akciji su građani upoznati sa normalnim i poremećenim vrednostima glikemije, savete su davali endokrinolog i nutricionista, a sve u cilju podsećanja na hroničnu metaboličnu bolest -Diabetes mellitus.

-Ukazano je na važnost redovnih kontrola nivoa šećera, stalnu obazrivost i ispomoć, dijetom ili postojećom terapijom. Sprovedena akcija imala je za cilj promociju zdravlja, opšte informisanje o najvećoj pošasti našeg doba- šećernoj bolesti i ukazivanje na sve komplikacije koju ona nosi, kažu u tom društvu.

Kontrole šećera u krvi urađene su vrhunskim aparatom glukomerom marke Bionime, koji proizvodi Salvus.