DESPOTOVAC-Centralna ceremonija obeležavanja Dana zaštite prirode Srbije obavljena je u „Koncertnoj dvorani“ u Resavskoj pećini. Tom prilikom, pomoćnik ministra Slobodan Erdeljan ukazao je na značaj zaštite prirode i saopštio da će naredne, 2018. godine biti proglašen Nacionalni park „Kučaj – Beljanica“ čije će sedište biti na teritoriji opštine Despotovac. Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić u svom obraćanju zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na saradnji i sredstvima koja izdvaja za zaštićena područja „Resavska pećina“ i „Lisine“. Direktor JP „Resavska pećina“ Milica Petrović održala je prezentaciju zaštićenih područja kojima ovo preduzeće upravlja i podsetila sve prisutne da svi zajedno imaji isti cilj, a to je zaštita i očuvanje prirodnog nasleđa kako bi se isto sačuvalo za buduće generacije.

JP „Resavska pećina“ iz Despotovca, kao upravljač Spomenicima prirode „Resavska pećina“ i „Lisine“, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i opštinom Despotovac obeležilo je 11. aprila 2017. godine Dan zaštite prirode Srbije. Obeležavanju Dana zaštite prirode prisustvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, opštine Despotovac, kao i upravljači Nacionalnih parkova i zaštićenih područja: Nacionalni park „Tara“, Nacionalni park „Đerdap“, Specijalni rezervati prirode „Uvac“ i „Zasavica“, Park prirode „Mokra gora“, JP „Srbijašume“ i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Učešće u obeležavanju uzela je i Osnovna škola „Stevan Nemanja“ iz Stenjevca gde su deca 5. razreda imala prilike da se upoznaju sa zaštićenim područjima i načinom očuvanja i zaštite istih.

Dan zaštite prirode Srbije, koji se obeležava osmi put, otvorila je direktor JP „Resavska pećina“ Milica Petrović, a prisutnima su se obratili i pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Slobodan Erdeljan i predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić.

Nakon centralne ceremonije, svi prisutni su obišli Resavsku pećinu nakon čega su se uputili prema Spomeniku prirode „Lisine“. Na zaštićenom području Spomenika prirode „Lisine“ obišli su izvor „Veliko vrelo“ i vodopad „Veliki buk“