SVILAJNAC-Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović danas je uručio ugovore o projektnom finansiranju u visini od 970 hiljada dinara igumaniji manastira Zlatenac i sveštenicima SPC crkava iz Sedlara, Crkvenca, Gložana i Dubnice.

-U proteklih osam godina opština Svilajnac je donirala crkvama, manastirima i verskim zajednicama 30 miliona dinara. I ubuduće ćemo nastaviti sa donacijama, jer to je posao za sve nas, izjavio je Milanović.

Sveštena lica su na prijemu izrazili svoje veliko zadovoljstvo podrškom Opštine, ali i predočili predsedniku opštine sa kojim problemima se susreću. Opština Svilajnac ima dobru saradnju sa svim crkvama, manastirima i verskim zajednicama na svojoj teritoriji. Rezultat ove saradnje je taj da oni godinama unazad dobijaju finansijsku pomoć od opštine. Novčana sredsta koje dobijaju crkve i verske zajednice namenjena su za  izgradnju ili obnovu crkava i verskih objekata, adaptaciju ili rekonstrukciju crkava i verskih objekata, investiciono ili tekuće održavanje crkava i verskih objekata, kao i za  finansiranje kulturnih programa. U Svilajncu je veliki broj crkava i manastira, te je desno priobalje reke Morave dobilo je naziv Resavska sveta gora. Naime na teritoriji te opštine su manastiri Miljkov manastir i crkva polubrvnara u selu Gložane, manastir Zlatenac, manastir Prečiste Bogorodice i manastir Tomić. Pored manastira, većina od 21. sela ima svoju crkvu,a u samom gradu nalazi se i crkva Svetog Nikole.