ĆUPRIJA-Predstava Doma učenika srednih škola “Srećno” ,,Kul. Kul?” osvojila je večeras prvu nagradu na nacionaloj Domijadi u Novom Sadu.  Uspehb je veći ako se zna da su predstavu su osmislili i pripremili  vaspitač-pedagog Marija Miladinović i učenici koji u Ćupriji pohađaju srednje škole.

-Samo dugotrajan, naporan i pošten rad donosi prave rezultate, rekla je Tatjana Milojević. Deca su na prvom mestu. Nekoliko godina unazad stvaramo uslove za njihovo dokazivanje na sportskom, kulturno-umetničkom i kreativnom polju. Moja naveća sreće je pre svega njihov uspeh u školi. To znači da smo im na pravi način omogućili da daleko od kuće i porodice uče i postižu odlične rezultate. Ponosna sam na njih i mogu da im obećam da ćemo zajedničkim snagama nastaviti da uredjujemo naš “Mali dom velikog srca”, kako bismo se svi u njemu osećali “kao kod kuće” i ostvarivali još bolje uspehe na svim poljima – naglasila je direktorka Milojević.

Ona se zahvalila i kompletnom vaspitačkom kadru koji je imao sluha za dečije potrebe i sproveo ih u delo.

-Naša angažovana predstava “Kul.Kul?” je pokazala da pozorište može da živi svako i svugde. Rečima Augusta Boala, koga i pominjemo u predstavi, pozorište je tu da nam otkrije ko smo, ali i ko možemo postati. Glasno smo rekli svoja imena i odgovorili na, po mom mišljenju, vrlo važno sociološko i kulturološko pitanje šta znači biti kul danas. Još jednom napominjem da je predstava dokumentarnog karaktera, angažovana i nastala kao proizvod radionica upravo na temu šta znači biti kul, kazala je Marija Miladinović koja potpisuje koncept, režiju i dramaturgiju, do su učenici koautori i izvođači predstave.

– Angažovano pozorište je pozorište kojim treba da se bavimo, pozorište koje nam može mnogo i reći ali i učiniti da se zapitamo oko mnogih stvari koje nam, upravo u periodu adolescencije koju proživljavamo, nisu jasne. Regioni Jugoistočna Srbija, Zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje i Braničevo(kao jedan region), Beograd i Vojvodina su bili regioni u konkurenciji pred kime smo glasno izgovorili da smo mi oni iz Doma Srećno, oni koji su se pokazali kao najviše “Kul”. Zahvaljujem se organizatorima Domu učenika “Brankovo kolo” iz Novog Sada koji su se pobrinuli da igre koje su na početku proglasili da su počele, rezultirale fer krajem, istakla je ona.