Nikodije Spasić (1939-2017) sahranjen je danas na jagodinskom groblju. Spasić je bio istaknuti jagodinski pisac, novinar i publicista. Radio je kao učitelj, novinar i trgovački putnik, predstavljao se kao ,,istraživač čudesnih i neobjašnjivih pojava u srpskom narodu“. Kao pisac i novinar ostaće upamćen po atraktivnim temama, čitljivo, pitko i moderno interpretiranim, ali i po zapisima iz naše prošlosti, tradicije i duhovnosti, kao i istraživanju čudesnih i neobjšanjivih pojava u srpskom narodu. Kao čovek Nikodije je bio veoma druželjubiv, dostojanstven i prilično vedre naravi, iako ga život baš nije mazio. Imao je širok krug ljudi sa kojima se družio i saradjivao , a poznat je i kao veliki kolekcionar umetničkih slika.  Najširoj javnosti poznat je kao izvanredan novinar autor atraktivnih tekstova, posebno onih koji su pokušavali da objasne zaumne pojave u srpskom narodu. Pored matičnog ,,Novog puta“ saradjivao je i sa ,,Trećim okom“, ,,Svedokom“, ,,Revijom 92“, ,,Našom borbom“, ,,Blicom“, a  1990. godine osnovao je prvu privatnu novinarsku agenciju na području Pomoravskog okruga. Objavio je oko 40 knjiga od kojih su najpoznatiji romani ,,Na izvoru pre ušća“ ,,I mrtvi se otimaju“ potpisani pseudonimom Goran Spasić, ,,Moja draga Hrvatica“ i ,,Made in Slovenija“, čitav ciklus knjiga – predanja ( ,,Belička“, ,,Ravanička“, ,,Crnička“, ,,Sisevačka“, ,,Lepenička“, ,,O konjima“ . . .), knjige dokumentarne proze ,,Dvomotorac i jagodinski mučenici“, ,,Seča zapisa“, ,,Hajdučka knjiga“ i knjiga ,,Kult svete Petke“, kao i knjige poezije ,,Kontracepcija“ i ,,Umiranje zemlje“.
Spasićev roman ,,I mrtvi se otimaju“ u rukopisu je nagradjen na konkursu mladih pisaca Jugoslavije lista ,,Mladost“, ali je posle objavljivanja 1971. godine i velike popularnosti koju je izazvao u javnosti i zvanično zabranjen sudskom presudom tadašnjih vlasti i to je prvo književno delo sa ovoga područja koje je zabranjeno na takav način. I pisac i roman rehabilitovani su sudskom odlukom pre nekoliko godina i tako je pravda ,na neki način, ipak ostvarena mada je žig disidenta obeležio veći deo ovog talentovanog čoveka i njegove porodice.
Nikodije Spasić nagradjivan je više puta na nekada veoma popularnim konkursima ,,Prosvetnog pregleda“ i Književnog kluba ,,DJura Jakšić“ ( petnaestak nagrada), a dobitnik je i Godišnje nagrade Kulturološkog projekta ,,Juhorsko oko“ i književne nagrade ,,Živojin Pavlović“, kao i drugig priznanja.
Bio je član Književnog kluba ,,Djura Jakšić“ punih pola veka, a saradjivao je i sa drugim brojnim književnim asocijacijama. Jedan je od osnivača književno – umetničkog karavana ,,Naredjujemo mir“, karavana ,,Moravske tajne“, humorističko – satiričnog lista ,,Čabar“ koji se pojavio 1990. Godine i nagrade ,,Mika Bračinac“.
Bajo Džaković