PIŠE : GORAN JEVREMOVIĆ

  1. maj Svetski dan slobode medija ili svetlo na kraju jagodinskog medijskog mraka. Zašto Jagodinom vlada medijski mrak? Zato što su novinari i mediji to dozvolili, taj odgovor se nameće sam po sebi. Ili su bili slabi ili su uplašeni. Da ne spekulišem oko toga, nabrajaću činjenice. Za medije su zatvorene sednice Gradskog veća sem možda za povlašćene, kompletan medijski budžet drugu godinu zaredom dobija samo jedna medijska kuća, smanjen je medijski budžet 8 puta, lokalni političari izjavljuju da se ,,sredstva namenjena za projektno finansiranje medija moraju zaraditi”, tragikomična privatizacija medija, 60 medijskih radnika na ulici, ubistvo novinara, fizički napadi i verbalne pretnje koje država nikada nije istraživala, paljenje kuća, kioska, predajnika…..sve to u proteklih 20 godina dogodilo se medijskim radnicima i medijima u Jagodini. Zato Jagodinci sada nemaju medije da ih informišu o najbanalnijim događanjima od nestanka struje i vode do ne daj bože poskupljenja komunalija, odnosno iz poreza plaćanju ,,uspavanke”. Zašto vlast u Jagodini ugrožava slobodu javnog informisanja? Da li će Gradsko veće Jagodine da prekine sa praksom zatvorenih sednica i ugrožavanja slobode javnog informisanja, te da svoj rad učini javnim i dostupnim svim novinarima i medijima, bez diskriminacije? Podsećam da je javnost rada organa i pojedinaca na javnim funkcijama je njihova zakonska obaveza koja ne sme da zavisi od bilo čije političke volje.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da se ne sme ugrožavati sloboda informisanja.

Zakon o lokalnoj samoupravi  (član 71) propisuje da su “organi i službe jedinice lokalne samouprave dužni da obaveštavaju javnost o svom radu preko sredstava javnog informisanja”.

Zato je nekolicina nezavisnih medijskih radnika iz Srbije odlučila da u Jagodini osnuje CENTAR ZA ZAŠTITU NOVINARA SRBIJE, jer je to po svim iznetim činjenicama grad koji zaslužuje da ima udruženje sa takvim nazivom.