PARAĆIN-ĆUPRIJA- Prvi sporazum o saradnji Paraćina, Ćuprije i Jagodine potpisale su organizacije mladih iz tih gradova. Reč je o  Udruženju mladih iz Ćuprije, Studentskoj organizaciji iz Paraćina i Srpskoj omladinskoj kulturnoj organizaciji iz Jagodine. Iako su na dvadesetak kilometara udaljenosti tri grada ne sarađuju ni na jednom polju, naprotiv pristuan je negativni rivalitet.

-Cij je da afirmišemo pozitivne stvari u tri grada i sarađujemo, to je nekako normalnije od negativnog rivaliteta. Tri grada su na maloj razdaljini, ali veoma daleko od bilo kakve saradnje, nemamo dodirnih tačaka decenijama unazad. Zajedničke aktivnosti i akcije mladih su početak pozitivnih stvari u tri grada, kaže predsednik Udruženja mladih u Ćupriji Rajko Minić.

Jedna od aktivnosti biće i poziv lokalnim političarima da ,,prvi put sednu za sto” i saslušaju predloge i zahteve mladih.   

-Pokušaćemo prvi put da spojimo prve ljude tri grada na jednom mestu, da pričaju sa mladima o njihovim potrebama i problemima. Za počeak sve tri lokalne samouprave treba da objedine svoje turističke, kulturne i sportske aktivnosti.  Čudno je da do sada nije bilo saradnje tri grada ni na nivou lokalnih samouprava, ali ni udruženja, što nije normalno. Naša namera je da kroz uticaj na lokalne samouprave i privredu iniciramo projekte korisne za mlade i celokupno građanstvo, ističe predsednik Studentske organzacije u Paraćinu Miloš Jovanović

Mladi će za početak otvoriti forum gde će  građani moći da šalju svoje predloge, kroz njihove inicijative najbolji predlozi biće sprovedeni u delo u saradnji sa lokalnim samopravama.