ĆUPRIJA- Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10, odnosno od 11. do 20. maja muzeji širom Srbije u zajedničkoj akciji prezentacije kulturnog nasleđa. U Pomoravlju ovoj akciji se priključio Muzej Horeum Margi –Ravno u Ćupriji. Ulaz je besplatan. Ćuprijskom muzeju u gostima biće Zavičajni muzej iz Jagodine izložbom “Biberče” koja prikazuje oko 200 minijaturnih posuda – od starijeg neolita do mlađeg gvozdenog doba sa lokaliteta u centralnom Pomoravlju, koji su deo praistorijskih Zbirki jagodinskog muzeja. Izložbu će prati i radionica „Ruke u glini”, koja je posebno atraktivna za decu predškolskog i školskog uzrasta. Svečano otvaranje izložbe je 16. maja u 19 sati.

Radionica “Stvarajmo zajedno” je predviđena za 17.maj i namenjena je deci školskog uzrasta. Kroz uvodno predavanje o korišćenju keramičkog posuđa od najranijih perioda praistorije, njegovoj upotrebi, načinu ukrašavanja i funkciji polaznici radionice će se upoznati sa ulogom keramike u ljudskoj zajednici. Uz kraći osvrt na osobine materijala koji će se koristiti u praktičnom radu, polaznici će imati priliku da samostalno učestvuju u izradi suvenira od gipsa.

“Zvuci sveta” – izložba starih i novijih instrumenata iz svih delova sveta, među kojima se nalaze i veoma retki instrumenti biće otvorena 12.maja u 19 sati. Izložba ima za cilj edukaciju opšte populacije o instrumentima i muzici kroz izložene eksponate ali i predavanja. Izložbu prati i interaktivni performans 18. Maja u  19 sati u kome će se publika na neposredan način upoznati sa zanimljivim i neobičnim instrumentima kao i načinom na koji oni stvaraju muziku. Program se realizuje sa Ustanovom kulture Ćuprija.

Do 15. maja biće postavljena i izložba „Čika Igor i ćuprijski muzej“, kojom je obeleženo 30 godina od smrti osnivača muzeja u Ćupriji, kao i 60 godina od podizanja prvog ćuprijskog muzeja. Izložba prati život i rad Igora Parfjonova, osnivača i prvog upravnika ćuprijskog muzeja, kao i aktivnost muzeja „Horeum Margi-Ravno“ u periodu od 1956-1968. godine.

U Evropskoj noći muzej 20. maja očekuje vas demonstracija pucanja iz replike Karađorđevog, trešnjevog topa, koji je deo stalne istorijske postavke Muzeja, vezane za Boj na Ivankovcu 1805. godine kraj Ćuprije i prvu pobedu srpskih ustanika nad regularnom turskom vojskom u Prvom srpskom ustanku.

Horreum Margi, dom na putu careva- Villa Rusticae – izložba eksponata sa šireg lokaliteta Horreum Margi, smeštenih u ambijent koji asocira na kuću rimskog građanina. Kroz priču o antici, rimskom carstvu, životu, potrebama rimskog čoveka i gradu Horreum Margi, vodiće vas domaćini Villa Rusticae, imaginarni stanovnici Horreuma. A tu je stalna postavka koju čine eksponati arheološke, istorijske, numizmatičke i etnografske zbirke.