JAGODINA-Na poziv Srpskog pedagoškog i metodološkog centra i Srpske zajednice u Mađarskoj, studenti Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine nastupiće sa folklornim ansamblom, orkestrom, solistima i besednicima u Budimpešti i Lovri, mestu sa većinskim srpskim stanovništvom. Jagodinski studenti pokloniće 20. maja celovečernji program svojim domaćinima, koji još od seobe pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, daleko od matice, ali gaje i održavaju srpski jezik, školu i kulturu.

-Studenti će posetiti Sentandreju i Budimpeštu, boraviće u najznačajnijem zdanju srpske zajednice, zadužbini Save Tekelije, i gde će ih pozdraviti ambasador Srbije Rade Drobac.Ovo jedinstveno gostovanje samo je deo saradnje Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Srba u Mađarskoj, koja već godinama daje izvanredne rezultate. U junu će studenti još jednom doprineti očuvanju srpskog jezika i kulture u Mađarskoj tako što će se kao instruktori i vaspitači priključiti osoblju peštanske škole „Nikola Tesla“ na dečjem  kampu na Balatonu, kaže prodekan prof dr Ilijana Čutura.

Nastavnici i saradnici fakulteta, na poziv škole „Nikola Tesla“, takođe će dati svoj doprinos serijom programa stručnog usavršavanja. Prvi takav program namenjen je vaspitačima u domu učenika u sklopu srpske osnovne škole i gimnazije.

-Pozivima na saradnju i zajedničke aktivnosti odazivamo se sa radošću, ali i sa posebnim zadovoljstvom i poštovanjem prema divnim ljudima od kojih mnogi već generacijama žive van matice, ali održavaju svoju kulturu i jezik. Osvedočili smo se u brojnim posetama osnovnim školama i predškolskim ustanovama da srpska deca pišu ćirilicu i govore srpski jezik stotinama kilometara daleko od Srbije. Takvoj zajednici, koja vekovima održava svoj identitet, možda čak i sa više pažnje nego što se to čini u centralnim delovima Srbije, treba posvetiti dužnu pažnju i poštovanje“, kazala je dekan profesor dr Violeta Jovanović.

Program za predstojeći koncert pripremaju studenti u saradnji sa svojim profesorima. Student Bratislav Starčević, šef orkestra, i student Đorđe Bogdanović, rukovodilac folklornog ansambla, slažu se u oceni da se ova saradnja odvija na veliko obostrano zadovoljstvo i da im pripreme i brojne i naporne probe ne padaju teško jer, kako kažu, ovo putovanje doživljavaju kao pravu nacionalnu i kulturnu misiju.