ĆUPRIJA-Visoka medicnska škola strukovnih studija iz Ćuprije učestvuje na Kongresu zdravstvenih radnika Srbije, koji se održava na Zlatiboru od 17. do 21. maja. Direktor VMŠSS dr sci. med. Hristos Aleksopulos istakao je, obraćajući se prisutnima na kongresu, da promociju znanja rade zdravstveni radnici koji poštuju profesiju, odgovorni su, dobri su saradnici, koji žele i nesebično su spremni da dele znanje i veštine .

-Zdravlje je najvažniji preduslov za dobar i srećan život, a ulaganje u zdravstveni sistem najsigurnija je investicija u budućnost. Ulaganje u obrazovanje mladih je najbitniji korak na tom putu strategije razvoja društva, kaže dr Aleksopulos.

dr Hristos Aleksopulos

-Srbija prepoznaje mlade i njihovu potrebu i važnu ulogu u društvu. Mladi su sadašnjost i budućnost društva, resurs inovacija i pokretačka snaga razvoja društva. Strateško opredeljenje države je da radi sa mladima i za mlade, kako bi se mladima omogućilo da u potpunosti dostignu svoje potencijale. Programom države obrazovanje želi da prati savremene tokove, pre svih one u okviru Evropske unije, sa namerom da se priključi najuspešnijim modelima. Država Srbija utiče na podizanje nivoa znanja i veština na svim nivoima obrazovanja, rekao je on.

Ćuprijska škola je lider u obrazovanju iz oblasti zdravstvene zaštite i nege, čiji je prevashodni cilj obrazovanje, usavršavanje i sticanje znanja kroz moderan pristup nastavi.

-Moderan pristup nastavi i utvrđene smernice i strategija razvoja i unapređenja nastave u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji, naglašava direktor Aleksopulos, uz usklađivanje sa poglavljem 26. Evropske unije i prilagođavanje programa obrazovanja, omogućiće da škola bude prva u Srbiji čije će diplome svršenih studenata biti bez nostifikacije priznate u zemljama Evropske unije. To je cilj kome težimo i nadamo se da ćemo taj cilj ostvariti tokom ove godine.

Pokrovitelji kongresa su Ministarstvo zdravlja i Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije. Danas Visoka medicinska škola strukovnih studija iz Ćuprije ima šest studijskih programa na osnovnim strukovnim studijama i četiri specijalistička. U pripremi je još jedan studijski program na osnovnim studijama i dve specijalizacije.

Dan medicinskih sestara 12. maj u ovoj školi obeležen je temom koju preporučuje međunarodno veće medicinskih sestara “SESTRINSKA NEGA GLAS KOJI VODI ZA POSTIZANjE ODRŽIVIH RAZVOJNIH CILjEVA”. Cilj ovogodišnje teme je da se društvenom i medijskom kampanjom podigne svest kako članova sestrinske profesije, tako i opšte populacije kao i da svako na svom nivou doprinese i prepozna napore koji se svakodnevno čine da bi se ovi ciljevi postigli. Usvojeni program zapošljavanja medicinskih radnika, lekara i medicinskih tehničara raznih specijalnosti na Vladi republike Srbije, u narednom period, potvrđuje činjenicu da država želi da što više mladih, obrazovanih ljudi, preuzme brigu o zdravlju građana, ostanu u Srbiji i u našoj zemlji zasnuju porodicu.

Visoka medicinska škola strukovnih studija iz Ćuprije je sve svoje resurse usmerila na zajednički koordinisani rad sa studentima, sa ciljem usklađivanja nastavnih programa sa evropskim standardima, kako bi se poboljšala efikasnost studiranja, podigao nivo znanja i paktičnih veština u dostizanju celovite, kvalitetne i bezbedne nege naših pacijenata, reči su direktora Hristosa Aleksopulosa, jer dobri zdravstveni radnici su najbolji promoteri zdravljai i znanja, što mogu da potvrde i preko 6.000 svršenih studenata koji su u ovoj školi diplomirali na raznim studijskim programima.

dr Mrvić, dr Aleksopulos i dr Veličković

Ćupriji potpisan je ugovor o saradnji VMŠSS u Ćupriji sa  Opštom bolnicom „ Studenica“ iz Kraljeva i  ZC Vranje. Ugovore su potpisali  direktori zdravstvenih ustanova  mr sci. med. Zoran Mrvić, spec. dečje hirurgije i dečje urologije  i dr med. Dragan Veličković, spec. ginekologije  akušerstva i dr Aleksopulos. On je upoznao je  svoje kolege sa infrastrukturom  i uslovima za realizaciju nastave u samoj školi, kao i sa planovima za poboljšanje kvaliteta nastave, opremanje sestrinskog poligona i fantom sale. Akcenat se stavlja prevashodno na praktičnu nastavu iz kliničkih predmeta i na aktivniju participaciju studenata u okviru stručne prakse, kako bi savladali potrebne  veštine predviđene Direktivom 55/2013 za obrazovanje sestara i babica i kako bi odmah po završetku studija, primenili naučeno.

U cilju realizacije ovog programa, koji bi našim studentima omogućio da steknu evropske diplome, apliciranje za zajedničke projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou, a  vezano za unapređenje kvaliteta nastave na svim nivoima.