Povodom kosovskih parlamentarnih izbora 11. juna, Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova,  je izjavio da  postoji razjedinjenost stranaka kosovskih Srba jer nisu bili ujedinjeni čak i kada su bili na jednoj listi.

-To je bio sastav raznih i različitih, zbog navodnog jedinstva koji je na svakom izazovu deljenja funkcija na površinu izbacivao njihove sukobe. Više lista nije naročita tragedija jer kosovski izborni sistem omogućava politički pluralizam manjinskih lista bez gubitka, odnosno da Srbi imaju deset poslanika u Skupštini na koliko god lista izašli. Zabrinjava nedostatak različitosti političkih ideja, programa, vizija, kaže on.

Miletić navodi da će Srbi imati deset poslanika “ali raspored među njima će najverovatnije biti takav da će lista koja će biti podržana od Kancelarije za KiM Vlade Srbije osvojiti nadmoćnu većinu”, kao i da je “moguće da se i manje grupacije ubace u parlament sa po jednim ili dva poslanika”.

Povodom “udruživanja snaga” Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, čije stranke zajedno učestvuju na izborima, Miletić ističe da je udruživanje Albanaca uslovljeno odlukom Ustavnog suda Kosova koji je nakon minulih izbora praktično odlučio da prvoplasirana koalicija mora biti u Vladi bez obzira koliko procenata osvojila odnosno ima li natpolovičnu većinu.

– Ne vidim tu programske, konceptualne ili političke sličnosti. Naprotiv, mislim da su se veliki politički protivnici ujedinili kako bi Haradinaj bio premijer a Veselji predsednik Skupštine, a ne isključujem mogućnost da je motiv i zajednička borba nakon početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, smatra on.

Ocenjujući retoriku Haradinaja tokom aktuelne kampanje i reakcije Beograda na njegove poruke, poput one da će pripojiti Kosovu trećinu Srbije ako Beograd ne izbriše KiM iz Ustava, Miletić ukazuje da “Haradinaj očigledno agresivnom retorikom želi da pridobije konzervativni deo biračkog tela, a u to što izgovara verovatno ni sam ne veruje”.

– Iz Beograda s druge strane ne propuštaju da pridobiju neki poen na svoj rejting istim stilom jer je Haradinaj zgodna meta za verbalni okršaj. Sve u svemu, to je štetno i ne doprinosi normalizaciji odnosa, u šta se dve strane kunu da im je interes, napominje on.

 Odgovarajući na pitanje da li bi izbor Haradinaja za premijera Kosova mogao da ugrozi nastavak briselskog dijaloga, Miletić navodi da “dijalog ne zavisi od Beograda i Prištine tako da će se nastaviti ko god pobedio na izborima”. “Očigledno je da je ovaj format dijaloga prevaziđen i da ne daje zadovoljavajuće rezultate. Treba očekivati da se nešto promeni a to neće raditi domaći akteri već Brisel uz pomoć Vašingtona”, zaključuje Petar Miletić.