Bibliotekari iz Gradske biblioteke„Braća Miladinovci“ iz Skoplja su u okviru studijskog putovanja koje je orgnizovala bibliotečka mreža Srbije pod nazivom “Biblioteke našeg okruženja”posetli biblioteke u Jagodini, Lazarevcu, Valjevu i Beogradu, kako bi se upoznali sa radom i projektima njihovih biblioteka koje godinama uspešno sprovode.

-Pre izvesnog vremena bili smo u prilici da se upoznamo sa radom makedonskih bibliotekara i bibliotekara iz Bugarske i veoma smo  počastvovani smo što su naše kolege izrazile želju da dođu i posete srpske bibliotekare, a među njima da se upoznaju i sa radom i projektima naše biblioteke. Ovakve posete su veoma značajne iz više razloga, pre svega bibliotekari  iz Makedonije i Srbije imaju sličnu bibliotečku infrastrukturu, slične probleme i slične ciljeve razvoja bibliotekarstva. Na ovaj način će razmenjivati svoja znanja, iskustva i primere dobre prakse , rekla je Vesna Crnković, direktorka jagodinske biblioteke.

Gordana Andrejeva, zamenica direktora Gradske biblioteke „Braća Miladinovci“ iz Skoplja, istakla je da su ovakvi susreti prilika da se uspostavi bolja sardnja na polju bibliotekarstva kao i da se dogovore zajednički regionalni projekti koje finansiraju međunarodne organizacije. Gošća iz Makedonije je naglasila da je bitno,  ne samo mrežno  povezivanje biblioteka, već  i  mnogi drugi  vidovi saradnje. Na taj način biblioteke postaju bitan faktor pred lokalnim  organima vlasti kao i pred regionalnim i međunarodnim organizacijama koje mogu pomoći u infrastrukturnom razvoju biblioteka i usvajanju novih principa rada.

Gosti iz Makedonije su izjavili da su zadovoljni posetom i gostoprimstvom domaćina. Nakon obilaska seoskih biblioteka na teritoriji Jagodine imali su priliku i da obiđu turističke sadržaje u gradu. Kako rekoše, iz našeg grada su sa sobom poneli sjajne utiske, a nakon Jagodine posetili su i biblioteke u Lazarevcu, Ljigu, Valjevu i Beogradu.