ĆUPRIJA-Direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji dr Hristos Alekosopulos u svom izveštaju o 100 dana na toj funkciji, što je potpuno neuobičajena i nova praksa u Srbiji, naveo realizovane aktivnosti, ali i najavio početak formiranja fakulteta za medicinske sestre, prvu evropsku diplomu u Srbiji i obeležavanje 20 godina te ustanove 2018. godine. Pored toga, škola je promovisala slogan koji je postao ralnost ,,Student na prvom mestu“.

-Od septembra krećemo u realizaciju formiranja fakulteta, odnosno da VMŠ preraste u fakulet i da imamo akademske studije. Svi naši planovi su realni i ostvarivi, kaže direktor VMŠ dr Hristos Aleksopululos i ilustruje to detaljem ,,prvo što sam uradio na funkciji direktora je izrada zastave i grba škole, da bi nešto postigli moramo da poštujemo naše simoble“    

Sa Fakultetom za medicinske sestre iz Soluna uspostavljena je saradnja i obnovljeni su kontakti sa fakultetom u norveškom gradu Tronthajmu. Kroz razmenu delegacija i iskustava očekuje se da  dostizanje obrazovnih standarda neophodnih za prvu evropsku diplomu u Srbiji.

-Naš je cilj da izdamo prvu diplomu u Srbiji kojoj neće trebati nostrifikacija. Reč je o usklađivanju nastave i predmeta, nije reč o nekim posebnim procedurama i uslovima koje mi ne možemo da dostignemo. Do sada niko nije vodio brigu o tome. Realno je da 2018. godine dobijemo evropsku diplomu u Ćupriji i Srbiji, ističe dr Aleksopulos.

VMŠ je prvi put od osnivanja počela da nagrađuje najbolje studente putovanjima i knjigama iz oblasti sestrinstva.

-Dali smo im motivaciju i razlog da budu najbolji. To je zdrava trka i nagrada za uspeh. Naš slogan u narednom periodu je ,,Student na prvom mestu“. Zato smo uložili trud i sredstva za modernizaciju škole i kabineta, namera nam je da budemo najopremljeniji u ovom delu Balkana. Imamo najbolju infrastrukturu u Srbiji i sada radimo na tome da je nadogradimo najboljom opremom. Za narednu školsku godinu planirano je ulaganje u kabinete, kao i radiološku i sestrinsku sobu, da stvorimo ambijent za moderan način učenja zato što obrazujemo zdravstvene radnike, kaže dr Aleksopulos.

IZBOR NA FUKNCIJU DIREKTORA

U ustanovi radim od 2002. godine, dakle već 15 godina, osećam se kao kod kuće. Dobio sam poverenje nastavnog osoblja, kolega i studenata da dođem na funkciju direktora. Svi smo jednaki i među njima je jedan koji treba da preuzme da bude direktor škole, kaže dr Aleksopulos.

Ta obrazovna ustanova iduće godine obeležava 20 godina od osnivanja.

-Veoma je važno da na najvišem nivou bude obeleženo dve decenije rada visokoškolske ustanove koja je obrazovala preko 6.000 studenata. To je velika stvar ne samo za školu i grad, već za kompletan sistem obrazovanja i državu. Uspeli smo da probudimo sve sektore škole, pored znanja nameravamo da u studentima probudimo socijalnu odgovornost, čoveka, kako bi bili empatičniji, naglašava dr Aleksopulos.

On je prvi direktor jedne javne ustanove u Srbiji koje je podneo izveštaj o 100 dana rada. Za vd direktora izbran je 13. februara, a krajem aprila na konkursu za direktora na mandat od tri godine.

-Za 100 dana uradili smo mnogo. Zahvaljujući donatorima opremili smo i otvorili studentsku stomatološku ordinaciju, a u saradnji sa Domom zdravlja studenti će moći besplatno da obavljuju preglede. Donatori su pomogli oko otvaranja čitaonica, gde studenti mogu, ako nemaju uslove na drugom mestu,  u prijatnom i toplom prostoru da čitaju bogatu literaturu. Obnovili smo ugovore sa 15 nastavnih baza, odnosno zdravstvenih ustanova i banjskih lečilišta, gde studenti stiču neophodno iskustvo kroz praksu, podnosi izveštaj dr Aleksopulos.

VMŠ je obeležila Svetski dan sestrinstva nizom manifestacija, potpisan je ugovor sa Ustanovom kulture iz Ćuprije i zajednički organizovano gostovanje američkog vojnog orkestra.

-Studenti u Ćupriji mogu da se osećaju kao kod kuće, jer je grad bezbedan, a ujedno i grad kulture i sporta. Otvorili smo školu za građanstvo i studente, prilagodili i amfiteatar za koncerte, a u planu su i predstave. Dogovaramo se sa jednim veoma popularnim glumcem da bude naš gost i to će biti iznenađenje na nacionalnom nivou. Naš amfiteatar  ispunjava sve zahteve modernih prostora za organizaciju najvećih skupova, koncerata ili predstava. Aktiviraćemo folklornu sekciju, nabraja aktivnosti dr Aleksopulos.

Ova škola upisuje studente na smerove opšti za medicinske sestre, fizioterapeut, radiološki tehničar,  farmaceutski tehničar, babica i kozmetičar.